Kirjan lataus tiedostona

Elektronisen kirjan lataaminen

Elektroniset kirjat lainataan Celianetissä ladattavaksi. Elektronisia kirjoja ei voi lainata Pratsam Reader -sovelluksen kautta. Kun olet lainannut kirjan Celianetissä, lataa kirjatiedosto sillä laitteella, millä aiot kirjaa lukea.

Elektronisen kirjan lukeminen mobiililaitteella

Elektronisia kirjoja voi lukea kännykällä tai tabletilla Pratsam Reader – tai Dolphin EasyReader -sovelluksella. Molemmat sovellukset ovat maksuttomia. EasyReader-sovelluksessa on mukana puhesynteesiääniä, joten voit myös kuunnella elektronisen kirjan tekstin ääneen luettuna. Jos haluat lukea elektronisen kirjan Pratsam Reader -sovelluksella, avaa sovellus ja mene Omat tiedostot -välilehdelle. Päivitä sivu. Kirja on luettavissa sovelluksessa.

Elektronisen kirjan lukeminen tietokoneella

Tietokoneella elektronisia kirjoja voi lukea Daisy-ohjelmalla. Windows-tietokoneelle tällainen ohjelma on maksullinen EasyReader. Mac-tietokoneelle tällainen ohjelma on esimerkiksi ilmaisohjelma Olearia.

Äänikirjan lataaminen

Ladattuja äänikirjoja voi kuunnella Daisy-soittimella, mp3-soittimella tai tietokoneella. Jos kuuntelet kirjoja tabletilla tai älypuhelimella, sinun kannattaa käyttää kirjojen lataamisen sijaan Pratsam Reader -sovellusta. Voit siirtää kirjat sovelluksessa myös offline-kuunteluun laitteen muistiin, jolloin ne ovat kuunneltavissa tilanteissa, joissa käytettävissä ei ole toimivaa nettiyhteyttä.

Lisää tietoa ladattujen kirjojen kuuntelusta Daisy-soittimella.

Kirjan lataus tiedostona:

1. Kirjaudu Celianetiin.
  1. Etsi haluamasi kirja Celianetistä. Kun olet löytänyt kirjan, valitse ”Lainaa” ja sen jälkeen ”Kirjan lataus tiedostona”.
  2. Siirryt automaattisesti Omat lainat -sivulle. Kirjaa valmistellaan ladattavaksi. Valmistelun aikana järjestelmä hakee kirjan Celian digitaalisesta arkistosta. Tänä aikana kirjan nimen alla lukee teksti ”Odota hetkinen, kirjaa valmistellaan ladattavaksi”.
  3. Päivitä sivua, kunnes kirjan kohdalle ilmestyy Lataa-painike. Voit joutua päivittämään sivua useamman kerran tätä odottaessa.
  4. Kun teksti kirjan kohdalla on muuttunut sanaksi Lataa, voit aloittaa lataamisen. Klikkaa Lataa-linkkiä.
  5. Valitse vaihtoehdoista ”Tallenna tiedosto”. Lataus alkaa ja kirjatiedostot tallentuvat tietokoneellesi. Riippuen käyttämästäsi selaimesta ja sen asetuksista voit valita, mihin paikkaan tietokoneellasi kirja tallentuu.
  6. Lataaminen vie noin 5 minuuttia. Kestoon vaikuttaa verkkoyhteytesi nopeus ja kirjan koko.

Tietokoneelle ladatun kirjan siirto Daisy-apurin avulla

Siirrätkö Celianetista lataamiasi kirjoja Daisy-soittimeen tai mp3-soittimelle muistikortin tai -tikun avulla?

Daisy-apuri on tietokoneelle asennettava ilmainen ohjelma, joka helpottaa ladattujen kirjojen siirtoa.
Daisy-apuri toimii Windows-tietokoneella.

Lue ohjeet ja asenna Daisy-apuri (Näkövammaisten liiton verkkosivuilta)

Tietokoneelle ladatun kirjan käsittely ilman Daisy-apuria

• Kun kirja on latautunut, se on yleensä tallentunut sinne, mihin ladatut tiedostot koneellasi menevät. Sijainti voi vaihdella sen mukaan, mikä käyttöjärjestelmä koneellasi on.
  • Kun haet lataamasi kirjan, voit tallentaa sen haluamaasi paikkaan.
  • Älä avaa ladattua kirjaa äläkä käsittele yksittäisiä kirjatiedostoja erikseen.
  • Jos et löydä lataamaasi kirjaa, etsi se tietokoneesi Etsi-toiminnolla kirjan nimellä.
  • Ladatut kirjat on nimetty siten, että välilyönnin tilalla on alaviiva ja ä- ja ö-kirjainten tilalla on a- ja o-kirjain. Esimerkiksi kirja, jonka nimi on Kuin jokin päättyisi, kirjoitetaan latauksessa muotoon Kuin_jokin_paattyisi_ Barnes_Julian.zip.
  • Lataamisen lopputuloksena kirja on pakattu yhteen zip-tiedostoon.
  • Pura zip-tiedosto, jos siirrät kirjan Daisy-soittimille tai Windows-ohjelmalle.
  • Kun ladattu kirja on tarvitsemassasi muodossa, voit siirtää sen lukuohjelmalle tai Daisy-soittimeen.
  • Siirrä kirjat Daisy-soittimeen muistikortin tai Usb-tikun avulla.
  • Muistikortille tai USB-tikulle voit tallentaa useita kirjoja.

Jos purat zip-pakkauksen, pidä huoli siitä, että purat kirjan kansioksi, jonka sisällä tiedostot ovat. Purkaminen vaihtelee järjestelmistä toiseen. Tavallisimpia tapoja on tehdä niin, että kirjatiedoston päällä painat hiiren oikeanpuoleista painiketta ja valitset sieltä vaihtoehdon Pura kansioon. Valitse haluamasi kansio ja saat automaattisesti kirjan uutena kansiona omalla nimellään.

Kun ladattu kirja on kuunneltu

Ladattujen kirjojen kansiot eivät katoa automaattisesti. Poista kirjat sitä mukaa, kun olet ne kuunnellut, sillä tiedostot vievät paljon tilaa. Jos arvelet vielä joskus kuuntelevasi kirjan uudelleen, poista se silti ja lainaa uudelleen sitten kun haluat.

• Myös lataamasi kirjat ovat henkilökohtaisia lainojasi ja tarkoitettu vain omaan käyttöösi.
  • Et missään tapauksessa saa jakaa kirjoja muiden kuunneltaviksi.
  • Celia pystyy jäljittämään kirjan lainaajan henkilöllisyyden tarvittaessa.
  • Väärinkäytökset ilmoitetaan poliisille ja sääntöjen vastaisesta toiminnasta seuraa lainauskielto.
  • Tutustu Celian käyttösääntöihin.