Siirry sisältöön Siirry kirjautumiseen Siirry sivukarttaan

Tietoa Saavutettavuuskirjasto Celiasta huoltajille

Saavutettavuuskirjasto Celian kirjoja saavat käyttää kaikki, joille lukeminen on vaikeaa. Celian kirjat auttavat lukemaan sujuvammin.

Celiasta lapsesi saa oppikirjoja ja kaunokirjoja, joita voi kuunnella. Celiassa on myös kirjoja, joita voi lukea ja kuunnella samaan aikaan.  

Celian kirjoja käytetään puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Helpoin tapa käyttää kirjoja on Pratsam Reader -mobiilisovellus. Kirjoja voi kuunnella myös osoitteessa Celianet.fi.  

Voit auttaa lastasi löytämään kiinnostavia kirjoja Celiasta.

Sisällys

Celian käyttöehdot

Celian palvelut on lain perusteella rajattu ainoastaan lukemisesteisille henkilöille. Lukemiseste tarkoittaa esimerkiksi oppimisvaikeutta, näkövammaa tai mielenterveyden vaikeuksia.

Celian kirjoja saavat käyttää vain henkilöt, jotka on rekisteröity asiakkaaksi Celiaan. Lapsi tai nuori, joka tarvitsee tukea lukemisessa, voi käyttää Celian kirjoja yhdessä aikuisen kanssa.

Jos asiakkaan yhteystiedot muuttuvat, muutoksesta on ilmoitettava Celiaan.

Jos asiakas ei ole käyttänyt Celian palveluita kahteen vuoteen, asiakkuus lopetetaan automaattisesti.

Käyttösäännöt Saavutettavuuskirjasto Celian henkilöasiakkaille.

Celian tunnukset saa koulusta tai kirjastosta

Lapsesi tarvitsee omat tunnukset, että hän voi käyttää Celian kirjoja. Opettajat voivat tehdä Celian tunnuksia koululaisille. Kun opettaja haluaa tehdä tunnukset oppilaalle, hän tarvitsee siihen sinun eli huoltajan luvan. Luvan voi antaa esimerkiksi Wilman välityksellä.

Opettaja tarvitsee luvan lisäksi lapsesi henkilöturvatunnuksen ja osoitteen.

Myös kirjastosta voi saada tunnukset Celiaan. Kirjastossa myös opastetaan Celian käyttöön.

Kun oppilaalle tehdään tunnukset Celiaan, ne saapuvat oppilaan yhteystiedoissa ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen. Tunnukset voi tilata opettajan, huoltajan tai oppilaan sähköpostiin. Opettajan kanssa on hyvä sopia, kenen sähköpostiin tunnukset tilataan.

Näin aloitat palvelun käytön:

 1. Saat sähköpostiisi tunnuksen Celianetiin sekä Pratsam Readeriin, ja molempiin oman salasanan. Käyttäjätunnus on sama.
 2. Kirjaudu Celianet-äänikirjapalveluun (Celianet.fi) sähköpostiisi saapuneilla Celianetin tunnuksilla.
 3. Vaihda Celianetin omissa asetuksissa Celianetin ja Pratsam Readerin salasanat. Voit vaihtaa molempiin saman salasanan.
 4. Lataa ilmainen Pratsam Reader -sovellus sovelluskaupasta ja kirjaudu tunnuksillasi sovellukseen.
 5. Jos kirjautumisessa on ongelmia, ota yhteyttä Saavutettavuuskirjasto Celiaan Celianetin chatissa. Chat palvelee arkisin klo 9–14.
 6. Kokeilkaa yhdessä kirjojen lainaamista ja kuuntelemista Celianetissä ja Pratsam Readerissa!

Miten Celian kirjoja luetaan?

Lukeminen on todella tärkeää. Suosittelemme lukemaan koulun lisäksi myös kotona, vaikka lukeminen tuntuisi lapsesta vaikealta.

Suosittelemme DaisyTrio-kirjoja lapsille ja nuorille, koska ne kehittävät lukutaitoa. DaisyTrioja voi lukea ja kuunnella yhtä aikaa, mikä helpottaa lukemista.

Näin löydät DaisyTrio-kirjoja Celianetistä:

 1. Kirjaudu Celianetiin.
 2. Etusivulla lukee Hae kirjaa. Hakukentän alla on erilaisia Kategoriat-painikkeita. Paina Lapset-painiketta, jos haluat etsiä lasten DaisyTrioja.
 3. Löydät lasten DaisyTrio-kirjoja hakutuloksia rajaamalla. Paina violettia Rajaa hakutuloksia -painiketta.
 4. Aineistolaji-kohdasta löytyy alasvetovalikko. Valitse DaisyTrio, ja paina violettia Rajaa-painiketta. Rajauksen jälkeen pääset selailemaan ja lainaamaan DaisyTrio-kirjoja.
 5. Valitse lainaustapa.
  Jos haluat kuunnella kirjaa Pratsam Reader -sovelluksella, paina vihreää Lainaa-painiketta kohdassa Kuuntelu sovelluksella.
  Jos haluat kuunnella kirjaa selaimella, paina vihreää Lainaa-painiketta kohdassa Kuuntelu selaimella.
 6. Lainauksen jälkeen kirjaa valmistellaan hetki. Kirja siirtyy kuunneltavaksi valintasi mukaan selaimessa tai sovelluksessa.

Celianetistä saa uutuuskirjavinkkejä.

Kirjoja löytää myös helposti eri kategorioista.

Tilaa Lukuviesti-uutiskirje, jossa kerromme uusista lasten ja nuorten kirjoista. Seuraa meitä somessa: @celiakirjasto