Siirry sisältöön Siirry kirjautumiseen Siirry sivukarttaan

Hakuohjeet

Sisällys

Näin haet kirjoja Celianetistä

Löydät Saavutettavuuskirjasto Celian kirjat Celianetin etusivun kategorioista.

Voit käyttää kirjojen hakemiseen myös Celianetin perushakua tai tarkennettua hakua. Voit tehdä haun kirjan nimellä, hakusanalla tai ISBN-numerolla. Jos teet kirjoittaessasi näppäilyvirheen, Celianet ehdottaa sinulle lähimpiä saatavilla olevia vaihtoehtoja.

Voit myös tarkentaa hakutulosta Rajaa hakutuloksia -painikkeella, esimerkiksi perushaun tai kategoriahaun jälkeen. Voit rajata hakutulosta aineistolajin, julkaisukielen tai julkaisuvuoden mukaan.

Esimerkiksi lasten DaisyTrio-kirjat löydät helposti, kun valitset Celianetin kategorian Lapset. Sen jälkeen voit valita alakategorian, jos haluat rajata kirjojen aihepiiriä. Jatka hakutulosten rajaamista valitsemalla aineistolajiksi DaisyTrio.
Kuvaohje: Näin löydät DaisyTrio-kirjoja Celianetistä.

Voit selata Celianetin kirjavalikoimaa ilman sisäänkirjautumista.

Jos olet Celian asiakas, suosittelemme kirjautumista Celianetiin ennen kirjojen hakua ja lainaamista. Kirjautuneena näet, onko kirja jo lainattavissa tai vasta tuotannossa. Saat näkyviin ne aineistolajit, joita voit lainata.

Ohje perushakuun

 • Kirjoita Hakusanat-kenttään yksi tai useampi hakusana peräkkäin välilyönnillä erotettuna, esimerkiksi remes ilkka tai ilkka remes. Isoilla ja pienillä kirjaimilla ei ole eroa. Hakusana voi olla myös kirjanumero.
 • Hakusana voi olla mikä tahansa sana, esimerkiksi kirjailijan tai kirjan nimi, kuvauksessa oleva sana tai kirjan aihe. Hakusana voi olla myös esimerkiksi haluttu kirjamuoto kuten daisytrio tai pistekirja.
 • Jos kirjoitat vain sanan alun tai lopun, lisää katkaisukohtaan tähti*. Yhdessä sanassa voi olla vain yksi tähti.
 • Oletusvalintana on näkymään valitsemasi kieli. Jos haet kirjoja muilla kielillä, valitse ensin hakusana, esim. vieraskielisen kirjan nimi, ja sitten kohdasta Rajaa hakua valitse haluamasi kieli.
 • Saat tuloslistalle kirjat, joiden tiedoissa hakusana tai -sanat esiintyvät.

Esimerkki:
Hakusana: remes ilkka

Saat haun tuloksena listalle kaikki kirjat, joiden tiedoissa esiintyvät sanat ilkka ja remes. Käytännössä saat siis listalle kaikki Ilkka Remeksen kirjoittamat kirjat sekä mahdollisesti esimerkiksi kirjoja, joiden tiedoissa tai kuvailuissa mainittaisiin Ilkka Remes. Ei ole väliä, kirjoitatko hakukenttään ensin etu- vai sukunimen.

Esimerkki:
Hakusana: jansson ei tove

Saat haun tuloksena listalle kaikki kirjat, joiden tiedoissa esiintyy jansson, mutta jossa ei ole tove-sanaa. Ei-sanalla rajaat hakutuloksesta yhden sanan pois.

Esimerkki:
Hakusana: liikunta tai juoks*

Saat haun tuloksena listalle kaikki kirjat, joiden tiedoissa esiintyy sana liikunta tai sana, jonka alku on juoks*.

Esimerkki: 
Hakusana: kissa

Jos et lisää tähteä katkaisukohtaan, saat hakutuloksena kirjat, joissa esiintyy sana kissa, mutta ei sanan taivutusmuotoja eikä yhdyssanoja.

Esimerkki: 
Hakusana: kissa*

Saat haun tuloksena kaikki kirjat, joiden nimessä, kuvailussa tai asiasanoissa esiintyy sanat: kissa, kissan, kissat, kissankello jne.

Esimerkki:
Hakusana: *kuva

Saat haun tuloksena kaikki kirjat, joiden nimessä, kuvailussa tai asiasanoissa esiintyy sana, jonka loppuosa on kuva, esim. maailmankuva, valokuva.

Esimerkki:
Hakusana: sota historia

Saat haun tuloksena kaikki kirjat, joiden nimessä, kuvailussa tai asiasanoissa esiintyvät molemmat sanat sota ja historia.

Esimerkki:
Hakusana: lastenkirjallisuus

Saat haun tuloksena kaikki kirjat, joiden asiasanoissa esiintyy lastenkirjallisuus. Voit hakea myös esim. hakusanoilla nuortenkirjallisuus, nuorten aikuisten kirjat, selkokirjat, hevoskirjat, tieteiskirjallisuus tai fantasiakirjallisuus.

Genrehaku

Celian kirjojen tietoihin on lisätty genrelyhenteitä, jotka kertovat teoksen lajityypin. Voit hakea kirjoja niiden genren mukaan kirjoittamalla genrelyhenteen hakukenttään.

Suomenkieliset genret

Haku julkaisukielen perusteella

Perushaussa voi edetä kahdella tavalla:

 1. Jos haluat nähdä kaikki tietyllä kielellä kirjoitetut äänikirjat, kirjoita ensin hakuun ”äänikirja”. Suorita haku. Valitse Rajaa hakutuloksia. Valitse sitten alasvetovalikosta haluamasi julkaisukieli ja paina sen jälkeen Rajaa. Jos haluat nähdä kaikki eri aineistolajit, kirjoita hakuun piste ”.”. Voit sen jälkeen rajata hakutuloksia.
 2. Jos etsit tiettyä teosta tai genreä tietyllä kielellä, kirjoita hakukenttään ensin esimerkiksi kirjoittajan nimi tai haluamasi asiasana. Suorita haku. Rajaa sitten hakutulosta julkaisukielen mukaan kuten edellä.

Tarkennetussa haussa voit valita ensimmäisestä alasvetovalikosta hakuehdoksi julkaisukielen. Tällöin sinulle aukeaa toinen alasvetovalikko, josta voit valita haluamasi kielen.

Oppikirjojen haku

Celia on tuottanut valikoiman eri kustantajien oppikirjoja äänikirjoiksi. Oppikirjat löytyvät Celianetistä ja Pratsam Reader -sovelluksesta.

 • Löydät oppikirjat Celianetin etusivun opiskelu-hakukategoriasta kouluasteittain jaoteltuna.
 • Peruskoulun, lukion ja ammatillisen osion kirjat on lisäksi jaoteltu alakategorioihin oppiaineittain.
 • Jos etsit tiettyä kirjaa, kannattaa hakea ISBN-numerolla, jolla löydät helposti oikean version.
 • ISBN-numerolla haku toimii sekä väliviivoilla että pelkkänä numerosarjana.

Hae hakusanoilla

Oppikirjoja voi hakea perushaussa myös laittamalla hakukenttään useita hakutermejä peräkkäin:

 • kouluaste aineistolaji (esim. peruskoulu äänikirja tai lukio luetus)
 • kouluaste oppiaine (esim. lukio biologia)
 • kouluaste aineistolaji oppiaine (esim. peruskoulu daisytrio historia tai peruskoulu pistekirja biologia)

Katso video oppikirjojen etsimisestä ja lainaamisesta Pratsam Reader -sovelluksella: