Siirry sisältöön Siirry kirjautumiseen Siirry sivukarttaan

Saavutettavuusseloste

Celianet.fi-sivuston saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee sivustoa www.celianet.fi ja on laadittu 11.9.2020. Verkkosivusto https://www.celianet.fi. on alun perin julkaistu 20.3.2017. Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio.

Palvelun saavutettavuuden tila

Tämä sivusto täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain.

Ei-saavutettava sisältö

Korjaamme luetellut puutteet vuoden 2021 aikana, tai erikseen puutteen yhteydessä kerrotun aikataulun mukaisesti. Celianetin rekisteröintiosion korjaukset teemme kevään 2021 aikana.

Kohtuuton rasite

Sivustolla on linkitettyjä osia, jotka eivät täytä saavutettavuusvaatimuksia ja joiden korjaukset ovat palvelukumppaneillamme kesken. Näitä ovat asiakaspalvelu-chat, esitetilauslomake sekä uutiskirjeiden tilaussivu. Arvioitu aika saavutettavan chat-palvelun käyttöönotolle on kevät 2021. Arvioitu aika saavutettavan esitetilauslomakkeen ja uutiskirjetilaussivun käyttöönotolle on vuoden 2020 loppuun mennessä.

Seuraavat sisällöt eivät vielä ole vaatimusten mukaisia

Havaittavuuteen liittyvät virheet
 • WCAG 1.3.3 (A) ja 1.4.1 (A) Sivustolla on muutamia ohjeistuksia, jotka perustuvat näköhavaintoon, eivätkä ole ruudunlukijan käyttäjälle ymmärrettäviä.
 • WCAG 1.4.3 (AA) Tekstin värin ja taustavärin kontrasti ei ole riittävän suuri joillakin sivuilla.
Hallittavuuteen liittyvät virheet
 • WCAG 2.1.1 (A) ja 2.1.2 (A) Sivujen kaikki toiminnallisuudet eivät ole saavutettavissa näppäimistöllä. Alavalikkoihin ei pääse pelkällä näppäimistöllä.
 • WCAG 2.4.4 (AA) Sivuston kaikki linkkitekstit eivät ole riittävän kuvaavia. Ruudunlukija lukee päänavigaation kielen ja kielilyhenteen yhtenä sanana, mikä voi joillakin käyttäjillä vaikeuttaa kielilinkkien hahmotusta.
 • WCAG 2.4.6 (AA) Sivustolla on käytetty paikoin otsikointia, joka ei etene joka sivulla loogisesti. Joidenkin otsikkotasojen yli on hypätty eikä kaikkia otsikkoja ole merkitty HTML-koodissa otsikoiksi.
 • WCAG 2.4.7 (AA) Näppäimistökohdistin ei erotu riittävän selvästi alatunnisteessa, sivunavigaatiossa eikä muutamissa painikkeissa.
Ymmärrettävyyteen liittyvät virheet
 • WCAG 3.1.1 (A) ja 3.1.2 (AA) Rekisteröintiosiossa kaikkien sivujen kieltä ei ole merkitty oikein.
 • WCAG 3.1.1 (A) ja 3.1.2 (AA) Celianet-kuuntelusovelluksessa on virheellinen kielimerkintä. Rekisteröintilomakkeessa kirjakerhojen kieltä ei ole merkitty oikein.
Havaittavuuteen ja hallittavuuteen liittyvät virheet
 • WCAG 1.3.2 (A) ja 2.4.3 (AA) Sisällön lukemisjärjestys ei ole useilla sivuilla johdonmukainen näppäimistön avulla liikkuville käyttäjille. Ruudunlukijalla sisällön lukemisjärjestys ei ole etusivulla johdonmukainen. Vahvistus- ja virheilmoituksissa fokus ei siirry ruudunlukijalla viestiin, vaan se luetaan vasta sivun otsikon jälkeen. Hakutuloksissa linkistä toiseen siirtyminen on ruudunlukijalla hankalaa, ja myös äänikirjojen selainkuuntelusovelluksessa sekä Verkkopalvelujen UKK -sivulla kohdistus on vaikeaa ruudunlukijalla. Rekisteröintiosion lomakkeissa ja Hankintaehdotus-lomakkeessa osaa ohjeteksteistä ei lueta, kun lomakkeissa liikutaan sarkaimella
 • WCAG 1.4.2 (A) ja 2.2.2 (A) Sivustolla on ennen lain voimaantuloa julkaistuja äänitiedostoja, joiden kuuntelussa (soittimen säätimissä) esiintyy ongelmia mobiililaitteen ruudunlukijalla. Celianet-kuuntelussa on teknisiä ratkaisuja, jotka eivät täysin täytä kriteerejä. Käyttäjille on tarjolla mobiilisovellus ja muita kuuntelutapoja.
Havaittavuuteen ja ymmärrettävyyteen liittyvät virheet
 • WCAG 1.3.1 (A) ja WCAG 3.3.2 (A) Osa lomakkeista sisältää valintaruutuja tai valintapainikkeita, joita ei ole ryhmitelty ja nimetty käyttämällä oikeita määritteitä.
Havaittavuuteen ja toimintavarmuuteen liittyvät virheet
 • WCAG 1.3.1 (A), 4.1.1 (A) ja 4.1.2 (A) Kaikilla sivuilla semanttinen rakenne ei ole ruudunlukijalla looginen. Joillakin sivuilla iFramesta puuttuu selite.
 • WCAG 1.3.1 (A), 4.1.1 (A) ja 4.1.2 (A) Hankintaehdotuslomakkeen rakenne on monimutkainen ruudunlukijalle. Kolmannen osapuolen tuottamassa kuuntelusovelluksessa painikkeen nimi ei ole kuvaava.
Havaittavuuteen, hallittavuuteen, ymmärrettävyyteen ja toimintavarmuuteen liittyvät virheet
 • WCAG 1.3.5 (AA), 2.4.5 (AA), 2.5.3 (A), 3.3.2 (A) ja 4.1.3 (AA) Käyttäjä ei saa joissakin tapauksissa ruudunlukijalla selkeää palautetta esim. valikon avautumisesta tai sulkeutumisesta, uloskirjautumisen onnistumisesta tai lainan valmistelemisesta. Käyttäjä ei saa palautetta kirjanmerkin lisäämisestä Celianet-kuuntelussa. Käyttäjä ei saa ruudunlukijalla selkeää palautetta rekisteröintilomakkeita täytettäessä.
Hallittavuuteen ja ymmärrettävyyteen liittyvät virheet
 • WCAG 2.1.4 (A), 3.2.4 (AA), 3.3.1 (A), 3.3.2 (A) ja 3.3.3 (AA) Lomakekenttien aktivointi ei onnistu helposti kaikilla ruudunlukijoilla. Tarkennetun haun hakuehtojen poistaminen ja lisääminen ovat myös hankalasti hahmotettavia ruudunlukijoilla. Osassa lomakkeista nimilappuja ei ole yhdistetty oikein lomakekenttiin. Rekisteröintiosiossa on käytetty lomakekentissä vihjesisältöä, joka katoaa, kun kentän aktivoi. Lomakkeilla tehtyjen hakujen jälkeen fokus ei siirry hakutuloksiin. Osa lomakkeiden painikkeista näyttää harhaanjohtavasti epäaktiivisilta.
 • WCAG 2.1.4 (A), 3.2.4 (AA), 3.3.1 (A), 3.3.2 (A) ja 3.3.3 (AA) Joidenkin lomakekenttien täyttämisessä on ongelmia ruudunlukijalla, myös rekisteröintilomakkeissa.
 • WCAG 2.4.5 (AA) ja 3.2.3 (A) Sivuston navigaatio ei ole kaikille käyttäjäryhmille selkeä: sivuston päänavigaatio näyttäytyy erilaisena ruudunlukijalle ja näkevälle käyttäjälle. Sivunavigaatiossa ruudunlukija ei lue kaikkia painikkeita, eikä valikkorakenne hahmotu ruudunlukijan käyttäjälle riittävän hyvin. Lisäksi sivunavigaatio sijaitsee sivun HTML-koodissa eri sivuilla eri paikoissa, mikä vaikeuttaa sivun hahmottamista.

Ei kuulu lainsäädännön piiriin

Sivustolla on ennen 23.9.2018 julkaistuja pdf- ja Word-tiedostoja, jotka eivät täytä kaikkia saavutettavuusvaatimuksia.

Osa sivuston käyttöohjeista on äänitiedostoina, joista puuttuvat tekstivastineet. Lisätty ennen 23.9.2020.

Celian Youtube-kanavalla on videoita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020. Kaikissa videoissa ei ole tekstitystä tai kuvailutulkkausta.

Celianet.fi-sivustolla on useita linkkejä Celia.fi-sivustolle. Celia.fi-sivuston saavutettavuusselosteessa kuvataan kyseisen sivuston saavutettavuuspuutteet.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen palvelussamme?

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna meille palautetta. Lupaamme vastata saamaamme palautteeseen 14 päivän sisällä. Otamme palautteet vastaan ensisijaisesti sähköpostilla: saavutettavuuspalaute@celia.fi. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta lähettää palautettasi sähköpostitse, voit soittaa Celian asiakaspalveluun: 0295 333 050 (ma–to klo 9–11, pe kiinni).

Valvontaviranomainen

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Viraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero (vaihde) 0295 016 000