Siirry sisältöön Siirry kirjautumiseen Siirry sivukarttaan

Peruskoulu

Tietoa Saavutettavuuskirjasto Celian peruskoulun oppikirjoista sekä oppimisen tuesta erilaisiin tarpeisiin. 

Löydät Celian kirjat Celianetin etusivun kategorioista. Kirjoja voi hakea myös suoraan Celianetistä kirjan nimellä tai ISBN-numerolla. ISBN-numero yksilöi tarvitsemasi kirjan ja löydät helposti oikean version.

Aikuinen ja kaksi lasta pöydän ääressä. Toinen lapsi lukee pistekirjoituskirjaa, muut katsovat. Pöydällä on kohokuvakirjoja ja koulutarvikkeita. Kuva Saavutettavuuskirjasto Celia.

Sisällys

Oppimateriaalit oppilaille, joilla on näkövamma 

Saavutettavuuskirjasto Celia tarjoaa pääasiassa pisteoppikirjoja ja tietokoneelta luettavia Luetus-kirjoja oppilaille, joilla on näkövamma. Jos Luetus-kirjaan liittyy kohokuvaliite, löydät sen kirjan nimellä Celianetistä. Celian ja Valterin yhteistyössä tuottamia oppimateriaaleja ovat 

Celiasta löytyy myös DaisyTrio-oppikirjoja ja jonkin verran äänioppikirjoja. Voit etsiä kirjoja Celianetistä nimellä tai ISBN-numerolla. 

Oppimisen ja lukemisen tukena voi käyttää myös eri kirjamuodoissa löytyvää lasten ja nuorten kauno- ja tietokirjallisuutta: äänikirjoja, DaisyTrio-kirjoja, elektronisia kirjoja, koskettelukirjoja sekä Luen itse -kirjoja. 

Yhteisölliseen oppimiseen

Celia tarjoaa erilaisia tapoja osallistaa luokan muut oppilaat yhteiseen työskentelyyn näkövammaisen oppilaan kanssa. Tutustu esimerkiksi:

Pistekirjoituksen opetteluun

Kaikenikäisille sopiva AKL-materiaali on tehty pistekirjoituksen opetteluun. Materiaali on saatavilla Celianetistä. 

Muita pistekirjoituksen opetteluun sopivia kirjoja löydät Pistekirjoituksen neuvottelukunnan julkaisuista.  

Kirjoja oppilaille, joilla on muita lukemisen haasteita 

Celiasta löytyy DaisyTrio-oppikirjoja ja jonkin verran äänioppikirjoja oppilaille, joilla on jokin lukemisen haaste. Etsi näitä oppikirjan nimellä tai ISBN-numerolla, niin löydät varmasti oikean oppikirjan. 

Celian valikoima sisältää runsaasti lasten ja nuorten kauno- tietokirjallisuutta erilaisissa kirjamuodoissa. Voit käyttää oppimisen ja lukemisen tukena äänikirjoja ja DaisyTrio-kirjoja, joita on myös selkokielisinä.

Tutustu lasten ja nuorten lukuvinkkeihin.

Kirjoja oppilaille, joilla on toiminta-alueittain järjestettävä opetus  

Toiminta-alueittain opiskelevalle oppilaalle Celia tarjoaa tunnusteltavia kuvakirjoja eli koskettelukirjoja. Koskettelukirjoissa on teksti myös pistekirjoituksella. Kirjojen aiheina on tunnettuja satuja, jännittäviä seikkailuja ja arkisia tilanteita. Koskettelukirjoista löytyy myös erilaisia tehtävä- ja tietokirjoja. 

Ryhdy koskettelukirjojen lainaajaksi. 

Muita sopivia kirjoja löydät esimerkiksi äänikirjoina tai selkokielisinä DaisyTrio-kirjoina. 

Etkö löytänyt sopivaa oppikirjaa? Tee hankintaehdotus 

Tarkista Tuotantopäätökset-sivulta, onko tarvitsemasi oppikirja jo tuotannossa. 

Jos kirja ei vielä ole tuotannossa, voit ehdottaa uutta oppikirjaa.