Siirry sisältöön Siirry kirjautumiseen Siirry sivukarttaan

Toivorikasta Pride-viikkoa ja -kuukautta Celiasta!

Valkoisella tekstit Rauha ja Toivo, Peace and Hope, Fred och Hopp. Neljän kirjan kannet, joista ensimmäinen kirja on Jani Toivolan Poika ja perhostunne, toinen on Essi Kummun ja Marika Maijalan Puhelias Elias, kolmas on Dess Terentjevan Zino, neljäs on Johan Ehnin Hevospojat. Taustalla on monivärinen aaltoileva kuvio. Alhaalla valkoinen Celian C-tunnus.

Pride-kuukautta vietetään kesäkuussa. Saavutettavuuskirjasto Celia tarjoaa Priden kunniaksi sateenkaariteemaan liittyvää kirjallisuutta Facebookin Kirjoja kaikille -ryhmässä ja Celian Instagramissa, joissa nostetaan esille etenkin aikuisten kauno- ja tietokirjallisuutta.

Lisää kirjoja löydät Celianet.fi-etusivulta Sateenkaarikirjallisuus-kategoriasta. Voit myös etsiä kirjoja hakusanalla sateenkaarikirjallisuus.

Lasten ja nuorten kirjallisuutta Pride-hengessä

Identiteetti sekä itsensä ja toisten hyväksyminen ovat tärkeitä teemoja myös lasten- ja nuortenkirjallisuudessa.

Jani Toivola on käsitellyt aihetta kirjoissaan Poika ja hame, Poika ja perhostunne ja Poika ja rohkeusloikka. Ensimmäisessä kirjassa Roni tietää, että maailma on jaettu tyttöjen ja poikien juttuihin, mutta onko pakko olla niin? Poika ja perhostunne -kirja puolestaan kertoo ensimmäisestä ihastuksesta. Poika ja rohkeusloikka käsittelee uskaltamisen vaikeutta ja sen avaamia mahdollisuuksia.

Essi Kummun kirjoittama Puhelias Elias -trilogia käsittelee uusioperheen elämänmuutosta lempeällä huumorilla ja viisaudella.

Tess Derentjevan säeromaani Zeno pohtii, onko pakko olla vähemmistöaktivisti, jos kuuluu vähemmistöön. Kasiluokkalainen Nella asuu pienellä paikkakunnalla, missä helpointa on sulautua joukkoon. Kun poikaystävä möläyttää Nellan olevan biseksuaali, tieto näyttää olevan ympäristölle liikaa. Nella haluaisi olla vain oma itsensä ja elää ihan tavallista elämää, eikä taistella vähemmistöjen asialla. Mutta onko se mahdollista?

Johan Ehnin romaani Hevospojat nuorten miesten rakkaudesta linkittyy 1930-luvulta nykypäivään.

Pride-kuukausi huipentuu Helsingin Pride-viikkoon, joka järjestetään 24.–30.6.2024. Tänä vuonna teemana on Rauha ja toivo – Peace and Hope – Fred och Hopp!
Rauha on kaikkien yhteiskuntien ja yksilöiden oikeus. Rauhaa on vapaus rakastaa ja oikeus saada kasvaa omaksi itsekseen. Toivo antaa voimaa tavoitella meille kuuluvia oikeuksia ja pyrkiä kohti oikeudenmukaisempaa maailmaa. Toivo kasvaa yhteisöissä ja meissä ihmisissä. Rauha ja toivo syntyvät tekojen kautta ja yhdessä.