Gå till innehåll Hoppa till inloggning Hoppa till sidkarta

Hoppfull Pridevecka och -månad från Celia!

I vitt, texterna Rauha ja Toivo, Peace and Hope, Fred och Hopp. Omslagen till fyra böcker, varav den första är Jani Toivolas Poika ja perhostunne, den andra är Essi Kummus och Marika Maijalas Puhelias Elias, den tredje är Dess Terentjevans Zino, den fjärde är Johan Ehns Hevospojat. Bakgrunden har ett mångfärgat vågigt mönster.

Pridemånaden firas i juni. För att hedra Pride, erbjuder Tillgänglighetsbiblioteket Celia regnbågs- och temalitteratur i gruppen Kirjoja kaikille – Böcker för alla på Facebook samt på Celias Instagram, där fokus främst ligger på skön- och facklitteratur för vuxna.

Fler böcker hittar du i kategorin regnbågslitteratur på förstasidan på Celianet.fi. Du kan också söka efter böcker med sökordet regnbågslitteratur.

Barn- och ungdomslitteratur i Pride-anda

Identitet och att acceptera sig själv och andra är viktiga teman också i barn- och ungdomslitteraturen.

Johan Ehns nya roman Hästpojkarna för unga vuxna utspelar sig växelvis i nutidens Stockholm och 30-talets Berlin, och följer olika generationer av hästpojkar. Anton har nyligen tagit studenten och fått jobb inom hemtjänsten. En av dem han besöker är Alexander Kovac, en snart hundraårig man som inte pratar och som vägrar lämna sitt kök. Under ett arbetspass upptäcker Anton att gubben svarar honom — genom att stöta med käppen i golvet. De börjar kommunicera, och i vardagsrummet hittar Anton foton på hästar och cirkusartister, och ett brev från Gestapo. Vad har den gamle egentligen levt för liv?

Jani Toivola har tagit upp ämnet i sina böcker Poika ja hame, Poika ja perhostunne och Poika ja rohkeusloikka (på finska). I den första boken vet Roni att världen är uppdelad utifrån om man är pojke eller flicka, men måste det vara så? Boken Poika ja perhostunne skildrar den första förälskelsen. Poika ja rohkeusloikka handlar om hur svårt det kan vara att våga men också om vilka möjligheter det ger.

Essi Kummus Puhelias Elias-trilogi (på finska) tar med mild humor och visdom upp livsförändringarna i en styvfamilj.

Tess Derentjevas versroman Zeno (på finska) reflekterar över om man måste vara en minoritetsaktivist om man tillhör en minoritet. Åttondeklassaren Nella bor på en liten ort, där det enklaste är att försöka smälta in bland alla andra. När pojkvännen avslöjar att Nella är bisexuell, verkar detta blir för mycket för omgivningen. Nella skulle bara vilja vara sig själv och leva ett normalt liv och inte kämpa för minoriteterna. Men är det möjligt?

Evenemanget Helsingfors Pride kulminerar under Prideveckan som ordnas 24.–30.6.2024. Årets tema är Rauha ja toivo – Peace and Hope – Fred och Hopp! Varje samhälle och individ har rätt till fred. Fred är friheten att älska och rätten att få utvecklas till den man är. Hopp ger oss kraft att sträva efter våra rättigheter och arbeta mot en rättvisare värld. Hoppet växer i våra samhällen och i oss människor. Fred och hopp skapas genom handling och i samverkan med andra.