Siirry sisältöön Siirry kirjautumiseen Siirry sivukarttaan

Tervetuloa Saavutettavuuskirjasto Celian Lukemisen tuki, nyt! -seminaariin!

Lapsi hymyilee kuulokkeet korvillaan. Yläpuolella teksti: Lukemisen tuki nyt! -seminaari, alapuolella teksti: 3.11.2023 klo 9.30-16.00.

3.11.2023 9.30–16
Kuntatalo, Helsinki

Eriytyvä lukutaito on yhteiskunnallisessa keskustelussa toistuva huolenaihe, jota puidaan niin lehtiotsikoissa kuin juhlapuheissa. Suomalaisista neljäsluokkalaisista 16 % ei yllä lukutaidoltaan tyydyttävälle tasolle. Oppimistulosten lasku ja lisääntyvä tuen tarve kouluissa ovat yhteydessä lukutaitoon, joten ratkaisuja lukutaidon kohentamiseksi kaivataan kipeästi. Mutta miten lukemista voidaan tukea? Saavutettavuuskirjasto Celian järjestämässä Lukemisen tuki, nyt! -seminaarissa kootaan yhteen viimeisin tutkimustieto ja parhaat käytännön ratkaisut lukemisen tukemiseksi. Katse kiinnitetään apuvälineisiin, jotka tutkitusti helpottavat lukemista ja edistävät oppimista.

Seminaarissa julkaistaan Celian laaja selvitys lukemisen apuvälineistä kouluissa. Yhteensä 475 opettajaa vastasi kyselyymme lukemisen apuvälineistä. Lisäksi Celian asiantuntijat haastattelivat 35 oppilasta, joille lukeminen on vaikeaa. Selvitys antaa runsaasti tietoa parhaista keinoista tukea lukemista, ja toisaalta opetuskentällä koetuista puutteista lukemisen apuvälineisiin liittyen.

Selvityksen julkaisun lisäksi kuulemme mielenkiintoisia ja ajankohtaisia puheenvuoroja lukemisen tuen asiantuntijoilta. Tutkija Lotta-Sofia La Rosa kertoo väitöstutkimuksestaan, joka käsittelee nuorten lukuhalua ja kirjamuotojen mahdollisuuksia. Kuka tukee lukemista? -paneelikeskusteluun on kutsuttu kiinnostavia vieraita pohtimaan, kenellä on parhaat mahdollisuudet tukea lukemista, ja millä työkaluilla.

Seminaarin osallistujat pääsevät testaamaan lukemisen parhaita apukeinoja työpajoissa. Valittavana on kolme erilaista työpajaa: lukemisen apuvälineet -työpaja, sanataidetyöpaja sekä sähköiset oppimateriaalit -työpaja. Jokaisessa työpajassa ovat keskiössä tukea lukemisessa tarvitsevat oppilaat. Seminaaripäivän lopuksi kuulemme yhteenvedot työpajojen tärkeimmistä sisällöistä.

Seminaariin voi osallistua sekä paikan päällä Helsingin Kuntatalolla (Toinen linja 14) tai etäyhteydellä. Huomioi, että työpajoihin osallistuminen ei ole mahdollista etäyhteydellä.

Seminaari on osallistujille maksuton.

Voit ilmoittautua seminaariin täyttämällä lomakkeen.

Tapahtuman osallistujakapasiteetti on paikan päällä 100 henkilöä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen sulkeutuu 5.10.

Linkki tapahtuman etäyhteyteen lähetetään etäosallistujille lähempänä tapahtumaa.

Mikäli herää kysymyksiä, olethan yhteydessä matalalla kynnyksellä sähköpostitse osoitteeseen ennaliina.leiwo@celia.fi.

Seminaarin ohjelma

9.30 Tervetuliaissanat

9.45 Avauspuheenvuoro
erityisopetuksen asiantuntija Kaisa Räty (opetus- ja kulttuuriministeriö)

10.00 Lukemisen apuvälineet -tutkimuksen keskeiset tulokset
pedagoginen asiantuntija Veera Kivijärvi (Saavutettavuuskirjasto Celia)

10.50 Tauko

11.00 Paneelikeskustelu: Kuka tukee lukemista?
opettaja Jukka-Pekka Anttinen
tutkija Faruk Nazeri (Tampereen yliopisto)
kirjailija Reetta Niemelä
tutkija Lauri Ståhlberg (Helsingin yliopisto)

12.00 Lounas (omakustanteinen)

13–14.15 Työpajat (osallistuja valitsee yhden kolmesta vaihtoehdosta)

  • Elämyksellinen kirjallisuuskasvatus ja sanataide oppilaille, joilla on lukemisen vaikeuksia. Vetäjänä sanataideopettaja Hanna Dufva.
  • Sähköisten oppimateriaalien käyttäminen tukea tarvitsevien oppilaiden kanssa. Vetäjinä Studeon johtava asiantuntija Miikka Salavuo ja Studeon liiketoiminnan kehitysjohtaja Mari Soikkeli Vuorialho sekä saavutettavuusasiantuntija Miia Kirsi (Saavutettavuuskirjasto Celia).
  • Parhaat lukemisen apuvälineet -työpaja: selkoaineistot, syventävä lukuohjelma, Celian aineistot. Vetäjinä erityisasiantuntija Riikka Marttinen (Erilaisten oppijoiden liitto) ja suunnittelija Sami Määttä (Saavutettavuuskirjasto Celia).

14.15 Kahvit

14.45 Yhteenveto työpajoista

15.15 ”Miks mä lukisin kirjaa?” — Nuorten lukuhalu ja kirjamuotojen mahdollisuudet
tutkija Lotta-Sofia La Rosa (Helsingin yliopisto)

15.45 Tapahtuman päätös

Seminaarin esteettömyys- ja saavutettavuustiedot

Kulku Kuntatalon tiloissa on esteetöntä. Sisääntulo Kuntataloon tapahtuu osoitteesta Toinen Linja 14 ja kaikki seminaaritilat ovat esteettömiä.

Esteettömät WC-tilat löytyvät 1., 2. ja 3. kerroksesta ja Kuntatalon hissit ovat käytössä tapahtuman aikana.

Tapahtumassa on etäosallistujille suomen viittomakielen tulkkaus ja tekstitulkkaus. Seminaarin taltiointi tekstitetään myöhemmin myös ruotsiksi.

Tarkemmat esteettömyystiedot lisätään verkkosivuille lähempänä tapahtumaa.