Gå till innehåll Hoppa till inloggning Hoppa till sidkarta

Beställning av urvalsprovböcker

Deltagare i urvalsprov

Böcker för urvalsproven under våren 2019 måste beställas senast 3.4.2019. Du behöver inte veta vilka böcker som ingår i urvalsproven när du beställer. Det räcker att du berättar vilken utbildning och högskola du söker till. Innan du kan beställa böcker för urvalsproven måste du registrera dig som användare av Celias talböcker. Beställningen görs med en nätblankett på Celias webbplats.

Om ansökningsprocessen sker i två etapper och du förutom material till förhandsurvalsprovet också behöver förhandsmaterial till det egentliga urvalsprovet ska du beställa det separat från Celia med en blankett.

De som söker till högskolor utanför den gemensamma antagningen borde kontakta Celias kundtjänst om urvalsprovmaterialet.

Celia framställer urvalsprovböcker till högskolor i tillgängligt format på ett snabbt sätt, enligt framställningsprinciperna för urvalsböcker. Celia producerar material till urvalsprov endast på beställning. Beställningar som har kommit in efter tidsfristen kan vi inte ta för framställning på grund av den framställningstid som förutsätts av den tillgängliga versionen.

Om materialet till det egentliga urvalsprovet behöver modifieras ska du så tidigt som möjligt kontakta den som anordnar urvalsprovet, så att urvalsprovet kan göras tillgängligt.

Produktionsvillkor för material för urvalsprov

Celia producerar som Daisy text och ljud:

Fullständiga böcker

  • på svenska, finska och engelska framställs med talsyntes.
  • En bok på något annat språk produceras om det bara är möjligt.
  • En bok framställs om den inte finns att få någon annanstans i tillgängligt format. Celia producerar inte material för urvalsprov till exempel om utgivaren kan tillhandahålla en digital version av en gymnasiebok, där innehållet läses högt.
  • Vid behov kan materialet för urvalsproven även produceras i punktskrift eller i elektroniskt format. Begränsningar beroende på sällsynta språk kan förekomma (japanska, kinesiska, arabiska osv.)

Artiklar

  • på svenska, finska och engelska framställs med talsyntes.
  • övriga språk produceras ej. Använd istället den kostnadsfria tjänsten RoboBraille för att få din text i tillgängligt format. Du skickar din text till tjänsten per e-post och får den tillbaka i önskat format, t.ex. som en mp3-fil.