Kuuntelun ja lukemisen apuvälineitä

Monia korkeakoulujen elektronisia kirjoja voi lukea erilaisten apuvälineiden avulla. Tälle sivulle on koottu esimerkkejä ja vinkkejä erilaisista apuvälineistä.

Celia ei tarjoa käyttötukea alla esitellyille sovelluksille ja ohjelmille. Joistakin ohjelmista löytyy opastusta Erilaisten oppijoiden liiton Apuvälinekeskuksen tuottamasta ja päivittämästä ohjeesta (PDF).

Mobiililaitteiden omat kuuntelutoiminnot

Mobiililaitteissa itsessään on erillinen kuuntelutila, jonka voi laittaa päälle.

VoiceOver

iPhone- ja iPad-laitteissa mukana oleva eleisiin perustuva näytönlukija. Sen avulla voi käyttää iPadia, vaikkei näe näyttöä. E-kirjan voi siirtää iPadin Kirjat-sovellukseen eli iBooksiin ja kuunnella VoiceOverin avulla. Toiminnon saa käynnistettyä valikosta Asetukset > Yleiset > Käyttöapu. Lyhyt opastusvideo. Lisäohjeita VoiceOverin peruskäytöstä näppäinkomennoilla.

TalkBack

Ruudunlukuohjelma Android-käyttöjärjestelmissä. Saa käyntiin Helppokäyttöisyys- tai Helppokäyttötoiminnot-valikosta. Lue  Talkbackin käyttöohjeita

Teksti puhuttuna -toiminto

Android-puhelimissa Teksti puhuttuna -toiminnon saa käyntiin samasta Helppokäyttöisyys- tai Helppokäyttötoiminnot-valikosta kuin TalkBackin.

Yleisesti mobiililaitteiden saavutettavuudesta

Apple-laitteiden saavutettavuudesta englanniksi.

Android-laitteiden saavutettavuus -ohjesivusto

Toimisto-ohjelmien saavutettavuusominaisuuksia

Wordin Lue ääneen -toiminto

Toiminnolla voi kuunnella Word-tekstejä. Klikataan ylävalikosta Näytä, valitaan Lukutila (vasemmassa yläreunassa), klikataan Lukutilassa Näytä-valikko auki ja valitaan sieltä Lue ääneen. Sen jälkeen voi kuunnella tiedoston. Ohje Lue ääneen-toimintoon.

O365 -syventävä lukuohjelma

Toimii Microsoft Word online-versiossa. Sanelu- ja lue ääneen -toiminnoilla voi kuunnella kirjoittamansa ääneen. Siinä on helppokäyttötoimintoja, jotka vähentävät visuaalista hälyä, korostavat tekstiä, tavuttavat tekstiä, lukevat ääneen tai tarjoavat visuaalisia vihjeitä. Katso Tarja-Leena Tuukkasen (HAMK) video syventävästä lukuohjelmasta.

Microsoftin Office -ohjelmien saavutettavuus

Microsoft Officen yleisiä saavutettavuusominaisuuksia.

Wordin saavutettavuusominaisuuksia

Powerpointin saavutettavuusominaisuuksia

Koulutusta  Microsoftin saavutettavuustoiminnoista englanninkielisten videoiden avulla.

Selaimista löytyviä toimintoja

Edge-selaimen Lue ääneen -toiminto

Toimii Windows 10 -tietokoneella. Tekstiä pystyy kuuntelemaan, suppeampi kuin Lukija-toiminto. Lisätietoa Microsoft Edgen aputoiminnoista

Google Chrome

Google Chromella on tarjolla esimerkiksi Select and Speak -lisäosa, joka mahdollistaa ääneen kuuntelun.

Google-kääntäjä

Google-kääntäjää voi käyttää myös tekstin ääneen lukemiseksi.

Ladattavat kuuntelusovellukset

Älypuhelimelle ja tabletille sovelluskaupasta ladattavia kuuntelusovelluksia

Dolphin EasyReader

iPad, Android, ilmainen, suomenkielinen ääni, lukee saavutettavia kirjoja, kuten Celian e-kirjoja, ja esimerkiksi Reader-toiminnalla kopioitua tekstiä. Lisätietoa EasyReaderistä.

Voice Dream Reader

iPad, Android, maksullinen, suomenkielinen ääni, lukee myös PDF- ja ePub-tiedostoja, Safari-selaimessa voi siirtää verkkosivun tekstin Voice Dreamiin kuunneltavaksi. Lisätietoa Voice Dream Readeristä

Natural Reader

iPad, ilmainen, suomenkielinen ääni, voi lukea verkkosivuja ja tuoda tekstiä esimerkiksi Google Drivesta. Natural Reader App Storessa.

Claro Speak.

iPad, Android, ilmainen sekä maksullinen iPad-versio, ei suomenkielistä ääntä, käytettävissä ruotsinkielisiin ja englanninkielisiin teksteihin. Lisätietoa Claro-tuotteista.

T2S: text to Voice Read aloud

Android,  ilmainen, ei suomenkielistä ääntä, lukee englanninkielisia PDF:iä. Lisätietoa T2S:sta Google Playssa

@Voice Aloud Reader

Android, ilmainen, vaatii laittella olevan synteettisen äänen (TTS), esimerkiksi suomenkielinen Acapela-ääni. Lisätietoa @Voice Aloud Readeristä

Tietokoneella käytettäviä ruudunlukuohjelmia

Edge-selaimen Lukija-toiminto

Windows 10-käyttöjärjestelmässä toimiva luotettava suomenkielinen lukuohjelma, jolla voi kuunnella saavutettavia PDF:iä. Jos käytössä on englanninkielinen käyttöjärjestelmä, toiminto on nimeltään Narrator ja toiminnon ääni on englanninkielinen. Lisätietoja Microsoftin sivulla Lukijan täydellinen opas.

Dolphin Easy Reader for Windows

Maksullinen, suomenkielinen ääni, monipuoliset toiminnot.  Lisätietoa Dolphin Easy Reader for Windows´sta

NVDA

Ruudunlukuohjelma Windows-tietokoneelle, maksuton, erityisesti näkövammaisille, toimii näppäinkomennoilla, mutta voidaan käyttää myös hiirellä. Lisätietoa NVDA:sta.

Jaws

Maksullinen sokeiden käyttämä ruudunlukuohjelma,  Jaws-ohjelma on osa Näkövammaisten liiton suunnittelemaa maksullista Windows-tietokonepakettia.

PDF-lukijoita:

Adobe Readerin Lue ääneen –toiminto

Muuntaa tekstin puheeksi. Lue ääneen -toiminto lukee PDF-tiedoston tekstin ääneen, kommenttien tekstit sekä kuvien ja täytettävien kenttien vaihtoehtoiset tekstikuvaukset mukaan lukien. Valitse Näytä > Lue ääneen. Lisätietoa Adobe Readerin Lue ääneen-toiminnosta

Claro PDF

iPad, Android, ilmainen, myös maksullinen iPad-versio, ei suomenkielistä ääntä, lukee ruotsinkielisiä ja englanninkielisiä PDF:iä. Lisätietoa Claro Softwaren tuotteista.

Kuvasta tekstiksi (OCR)

OCR (object character recognition) -Sovelluksella voi ottaa kuvan oppikirjan sivusta tai tulostetusta asiakirjasta ja se muuttaa tekstin muokattavaksi tekstitiedostoksi.

Seeing AI

iPad, ilmainen, suomenkielinen Microsoftin kehittämä sovellus heikkonäköisille. Lukee kameran edessä olevaa tekstiä, lisäksi tunnistaa viivakoodeja ja lukee tuotetekstejä, tunnistaa ihmisten kasvoja, valoisuutta ja kuvailee laitteella olevia kuvia. Lisätietoa Seeing AI:sta

Voice Dream Scanner

iPad, maksullinen , suomenkielinen, Voice Dream -Reader-perheen skanner-toiminto. Toimii hyvin Voice Dream Readerin kanssa, korostus seuraa tekstiä. Lisätietoa Voice Dream Scannerista

Adobe Scan

iPad, ilmainen. Sovellus tunnistaa kameran ottamasta kuvasta tekstin, ja muokkaa siitä tekstitiedoston. Tämän jälkeen tekstin voi siirtää johonkin tekstinkäsittelyohjelmaan tai tekstistä puheeksi sovellukseen, esimerkiksi Voice Dream-sovellukseen. Lisätietoa Adobe Scanista

Microsoft Office Lens

iPad, Android, ilmainen. Voi muuntaa kuvat muokattaviin Word- tai Powerpoint-tiedostoihin. Lisätietoa Microsoft Office Lensistä Android-laitteissa ja lisätietoa Microsoft Office Lensistä iOS-laitteissa.

Onko korkeakoulussasi käytössä seuraavia maksullisia ohjelmia?

Korkeakoulu voi tehdä sopimuksia esimerkiksi seuraavista ohjelmista (SaaS):

ReadSpeaker

Tekstistä puheeksi, yli 50 kieltä, samanaikainen tekstinkorostus, käännös eri kieliin,yksinkertaistettu näyttö. Ohjelma toimii myös näppäimistöllä. Tietoa ReadSpeakeristä.

SensusAccess

SensusAccessin avulla korkeakoulun opiskelijat ja henkilökunta voi muuntaa dokumentteja saavutettavaan muotoon, kuten äänikirjoiksi ja e-kirjoksi ja digitaalisiksi pistekirjoiksi. Lisätietoa SensusAccesista

ZoomText

Suurennusohjelma tekstien suurentamiseen. Tietoa Zoomtex-ohjelmasta.

MAGIc

Suurennusohjelma tekstien suurentamiseen. Tietoa MAGIc-ohjelmasta.

Tortalk

ruotsinkielisiin aineistoihin, lukee näytöltä valitun alueen, tietoa Tortalk-ohjelmasta.

Acrobat Pro

maksullinen, englanninkielinen, toimii tietokoneella (myös Macilla), kannettavalla tietokoneella tai mobiililaitteella. Muuntaa skannaukset, kuvat, verkkosivut ja Microsoft Office -tiedostot PDF-tiedostoiksi. Lisätietoa Acrobat Prosta

Acrobat Pron ohje esteettömien PDF-tiedostojen luomiseen ja esteettömyyden tarkistamiseen.

Texthelp Read & Write

englanninkielinen, toimii monien tietokantojen kanssa. Tietoa Texthelp-ohjelmasta.

Claro software

Windows-ja Mac-tietokoneisiin, Chromebookille, tableteilla ja älypuhelimille. Tekstistä puheeksi, skannaus, PDF-lukija. Tietoa eri Claro-ohjelmista.