Kuuntelun ja lukemisen apuvälineitä
Monia korkeakoulujen elektronisia kirjoja voi lukea erilaisten apuvälineiden avulla. Tälle sivulle on koottu esimerkkejä ja vinkkejä erilaisista apuvälineistä.
Celia ei tarjoa käyttötukea alla esitellyille sovelluksille ja ohjelmille. Joistakin ohjelmista löytyy opastusta Dateron Älykkäitä välineitä – Parempia tuloksia-sivulta. Celia on tehnyt Avointen oppimateriaalien kirjastoon (aoe.fi) yhdessä ammattikorkeakoulukirjastojen kanssa Saavuta e-kirja oppimateriaalin, jonka avulla tutustutaan ja harjoitellaan e-kirjojen lukemista helpottavia toimintoja kuten kuuntelua ja näytön säätämistä.
- Mobiililaitteiden omat kuuntelutoiminnot
- Toimisto-ohjelmien saavutettavuusominaisuuksia
- Selainpohjaiset toiminnot
- Ladattavat kuuntelusovellukset
- Ruudunlukuohjelmia mobiililaitteissa
- Ruudunlukuohjelmia tietokoneella
- Tietokoneella käyttävät lukuohjelmat, joissa on Lue ääneen -toiminto
- PDF-lukijoita
- Kuvasta tekstiksi (OCR)
- Onko korkeakoulussasi käytössä seuraavia maksullisia ohjelmia?
Mobiililaitteiden omat kuuntelutoiminnot
Teksti puhuttuna -toiminto
Android-puhelimissa Teksti puhuttuna -toiminnon saa käyntiin samasta Helppokäyttöisyys- tai Helppokäyttötoiminnot-valikosta kuin TalkBackin.
Lue näyttö -toiminto
iOS-laitteissa voi asettaa laitteen puhumaan valitun tekstin tai koko näytön. Lisätietoa puheasetusten muuttamisesta
Yleisesti mobiililaitteiden saavutettavuudesta
Apple-laitteiden saavutettavuudesta englanniksi.
Android-laitteiden saavutettavuus -ohjesivusto ja Androidin esteettömystyökalut -sovellus
Toimisto-ohjelmien saavutettavuusominaisuuksia
Wordin Lue ääneen -toiminto
Toiminnolla voi kuunnella Word-tekstejä. Klikataan ylävalikosta Näytä, valitaan Lukutila (vasemmassa yläreunassa), klikataan Lukutilassa Näytä-valikko auki ja valitaan sieltä Lue ääneen. Ohje Lue ääneen-toimintoon.
O365 -syventävä lukuohjelma
Toimii Microsoft Word online-versiossa. Sanelu- ja lue ääneen -toiminnoilla voi kuunnella kirjoittamansa ääneen. Siinä on helppokäyttötoimintoja, jotka vähentävät visuaalista hälyä, korostavat ja tavuttavat tekstiä ja lukevat ääneen. Toimii myös muillakin Office-työkaluilla, kuten Outlook, PowerPoint, Teams, SharePoint, OneNote, OneDrive ja Excel. Katso Tarja-Leena Tuukkasen (HAMK) video syventävästä lukuohjelmasta.
Microsoftin Office -ohjelmien saavutettavuus
Microsoft Officen yleisiä saavutettavuusominaisuuksia.
Wordin saavutettavuusominaisuuksia
Powerpointin saavutettavuusominaisuuksia
Koulutusta Microsoftin saavutettavuustoiminnoista englanninkielisten videoiden avulla.
Saavutettavat asiakirjat verkossa -koulutus (e-Oppiva)
Celian ja e-Oppivan tuottama koulutus saavutettavien asiakirjojen tuottamisesta, etenkin Word-, PowerPoint- ja Excel-tiedostojen osalta.
Selainpohjaiset toiminnot
Edge-selaimen Lue ääneen -toiminto
Toimii Windows 10 -tietokoneella. Tekstiä pystyy kuuntelemaan, suppeampi kuin Lukija-toiminto. Lisätietoa Microsoft Edgen aputoiminnoista
Edge Chromium-selaimen Lue ääneen -toiminto
Toimii Windows 10 -tietokoneella ja Mac-tietokoneella. Klikkaa sivun päällä hiiren kakkospainiketta, tai painikkeilla paina Ctrl+Shift+u, ja valitse Lue ääneen. Edgessä käytössä myös Microsoft Edge syventävä lukuohjelma.
Firefox-selaimen Read Aloud -lisäosa
Firefox-selaimen ladattava Read aloud -lisäosa. Suomenkielinen koneääni.
Google Chrome
Google Chromella on tarjolla esimerkiksi Read Aloud -lisäosa, joka mahdollistaa ääneen kuuntelun. Lisätietoa Read aloud-lisäosan käytöstä.
Immersive Reader
Microsoftin hyväksymän Syventävän lukuohjelman epävirallinen Chrome lisäosa
Safari-selaimen Puhe-toiminto
Puhe-toiminto lukee ääneen näytöllä olevaa tekstiä, ja laitteen ohjaaminen tapahtuu hiirellä tai näppäimistöllä. Puhe-toiminnon kielen voi vaihtaa, vaikka käyttöjärjestelmän kieltä ei vaihtaisi. Samaa Puhe-toimintoa voi käyttää muissakin Mac-sovelluksissa.
ReadSpeaker TextAid
Selainpohjainen, maksullinen, kaikilla laitteilla, Lisätietoa ReadSpeaker TextAidista.
Google-kääntäjä
Google-kääntäjää voi käyttää myös tekstin ääneen lukemiseksi.
Ladattavat kuuntelusovellukset
Älypuhelimelle ja tabletille sovelluskaupasta ladattavia kuuntelusovelluksia
Dolphin EasyReader
iPad, Android, ilmainen, suomenkielinen ääni, lukee saavutettavia kirjoja, kuten Celian e-kirjoja, ja esimerkiksi Reader-toiminnalla kopioitua tekstiä. Lisätietoa EasyReaderistä.
Voice Dream Reader
iPad, maksullinen. Suomenkielinen ääni, lukee myös PDF- ja ePub-tiedostoja, Safari-selaimessa voi siirtää verkkosivun tekstin Voice Dreamiin kuunneltavaksi. Lisätietoa Voice Dream Readeristä.
Legere Reader
Android, maksullinen, Voice Dream Readeristä kehitetty Android-versio. Lisätietoa Legere Reader -sovelluksesta.
T2S: text to Voice Read aloud
Android, ilmainen, suositellaan käytettäväksi Googlen tekstistä puheeksi -moottorin kanssa, lukee mm. suomen- ja englanninkielisia PDF-tiedostoja. Kielen voi vaihtaa asetuksista. Lisätietoa T2S:sta Google Playssa
@Voice Aloud Reader
Android, ilmainen, suomenkielinen koneääni, jos laitteessa on sellainen. Lisätietoja @Voice Aloud Readeristä
Natural Reader
iPad, Android, ilmainen, suomenkielinen ääni, voi lukea verkkosivuja ja tuoda tekstiä esimerkiksi Google Drivesta. Natural Reader App Storessa.
Ruudunlukuohjelmia mobiililaitteissa
Mobiililaitteissa itsessään on erillinen kuuntelutila, jonka voi laittaa päälle.
VoiceOver
iPhone- ja iPad-laitteissa mukana oleva eleisiin perustuva näytönlukija. Sen avulla voi käyttää iPadia, vaikkei näe näyttöä. E-kirjan voi siirtää iPadin Kirjat-sovellukseen eli iBooksiin ja kuunnella VoiceOverin avulla. Toiminnon saa käynnistettyä valikosta Asetukset > Käyttöapu, vanhemmassa iOS-versiossa Asetukset > Yleiset > Käyttöapu. Lyhyt opastusvideo.
TalkBack
Ruudunlukuohjelma Android-käyttöjärjestelmissä. Käynnistä Helppokäyttöisyys- tai Helppokäyttötoiminnot-valikosta. Lisätietoja Talkbackin käyttöohjeista
Ruudunlukuohjelmia tietokoneella
Onko termi ruudunlukuohjelma vieras? Lue DigiCampuksen sivuilta lyhyt esittely: Mitä ne Ruudunlukijat onkaan?
Windows 10:n Lukija-toiminto
Windows 10-käyttöjärjestelmässä toimiva luotettava suomenkielinen lukuohjelma, jolla voi kuunnella saavutettavia PDF:iä. Jos käytössä on englanninkielinen käyttöjärjestelmä, toiminto on nimeltään Narrator ja toiminnon ääni on englanninkielinen. Lisätietoja Microsoftin sivulla Lukijan täydellinen opas.
Macin kuuntelutoiminnot
Mac-tietokoneessa voi käyttää erillisen Puhe-toiminnon lisäksi sisäänrakennettua VoiceOver-ruudunlukuohjelmaa. VoiceOverin toimintakielenä on käyttöjärjestelmän kieli, mutta jos työkalussa on otettu käyttöön useampia kieliä, silloin ohjelma osaa lukea kielimerkkauksia. VoiceOverilla voi periaatteessa käyttää mitä tahansa koneelle hankittuja ohjelmia, toisin kuin Puhe-toiminnossa.
NVDA
Ruudunlukuohjelma Windows-tietokoneelle, maksuton, erityisesti näkövammaisille, toimii näppäinkomennoilla, mutta voidaan käyttää myös hiirellä. NVDA:n avulla voi myös kuunnella Adbobe Digital Editions -ohjelmalle ladattuja kirjoja, esimerkiksi Ellibs-tietokannan vain Lataa koneellesi -vaihtoehdon tarjoavia kirjoja. Lisätietoa NVDA:sta.
Jaws
Jaws on maksullinen sokeiden käyttämä ruudunlukuohjelma.
Tietokoneella käyttävät lukuohjelmat, joissa on Lue ääneen -toiminto
EasyReader App for Windows
Maksuton, suomenkielinen ääni, monipuoliset toiminnot. Sovellus on ladattavissa Windows-tietokoneisiin.
Thorium Reader
Saavutettava epub-kirjojen lukuohjelma Thorium Reader. Toimii: Windows 10, MacOS and Linux.
PDF-lukijoita:
Adobe Readerin Lue ääneen –toiminto
Muuntaa tekstin puheeksi. Lue ääneen -toiminto lukee PDF-tiedoston tekstin ääneen, kommenttien tekstit sekä kuvien ja täytettävien kenttien vaihtoehtoiset tekstikuvaukset mukaan lukien. Valitse Näytä > Lue ääneen. Lisätietoa Adobe Readerin Lue ääneen-toiminnosta
Adobe Acrobat Readerin Liquid mode
Adobe Acrobat Readerin ilmaisessa mobiilisovelluksissa on Liquid Mode -niminen tila, joka käynnistetään sovelluksen ylälaidassa pisaran näköisestä painikkeesta. Liquid Mode muuttaa pdf-tiedoston helpommin luettavaksi mobiililaitteessa ja antaa käyttäjälle mahdollisuuden muokata tekstin ulkoasua. Sovellus tukee ruudunlukuohjelmia. Tietoa käytöstä Android-laitteissa, tietoa käytöstä iOS-laitteissa.
Kuvasta tekstiksi (OCR)
OCR (object character recognition) -Sovelluksella voi ottaa kuvan oppikirjan sivusta tai tulostetusta asiakirjasta ja se muuttaa tekstin muokattavaksi tekstitiedostoksi.
Seeing AI
iPad, ilmainen, suomenkielinen Microsoftin kehittämä sovellus heikkonäköisille. Lukee kameran edessä olevaa tekstiä, lisäksi tunnistaa viivakoodeja ja lukee tuotetekstejä, tunnistaa kasvoja ja kuvailee laitteella olevia kuvia. Lisätietoa Seeing AI:sta
Voice Dream Scanner
iPad, maksullinen , suomenkielinen, Voice Dream -Reader-perheen skanner-toiminto. Toimii hyvin Voice Dream Readerin kanssa, korostus seuraa tekstiä. Lisätietoa Voice Dream Scannerista
Adobe Scan
iPad, Android, ilmainen. Sovellus tunnistaa kameran ottamasta kuvasta tekstin, ja muokkaa siitä tekstitiedoston. Tämän jälkeen tekstin voi siirtää johonkin tekstinkäsittelyohjelmaan tai tekstistä puheeksi sovellukseen, esimerkiksi Voice Dream-sovellukseen. Lisätietoa Adobe Scanista
Microsoft Office Lens
iPad, Android, ilmainen. Voi muuntaa kuvat muokattaviin Word- tai Powerpoint-tiedostoihin. Lisätietoa Microsoft Office Lensistä Android-laitteissa ja lisätietoa Microsoft Office Lensistä iOS-laitteissa.
Onko korkeakoulussasi käytössä seuraavia maksullisia ohjelmia?
Korkeakoulu voi tehdä sopimuksia esimerkiksi seuraavista ohjelmista:
ReadSpeaker
Tekstistä puheeksi, yli 50 kieltä, samanaikainen tekstinkorostus, käännös eri kieliin,yksinkertaistettu näyttö. Ohjelma toimii myös näppäimistöllä. Tietoa ReadSpeakeristä.
SensusAccess
SensusAccessin avulla korkeakoulun opiskelijat ja henkilökunta voi muuntaa dokumentteja saavutettavaan muotoon, kuten äänikirjoiksi ja e-kirjoksi ja digitaalisiksi pistekirjoiksi. Lisätietoa SensusAccesista
ZoomText
Suurennusohjelma tekstien suurentamiseen. Tietoa Zoomtex-ohjelmasta.
Acrobat Pro
Maksullinen, englanninkielinen, toimii tietokoneella (myös Macilla), kannettavalla tietokoneella tai mobiililaitteella. Muuntaa skannaukset, kuvat, verkkosivut ja Microsoft Office -tiedostot PDF-tiedostoiksi. Lisätietoa Acrobat Prosta
Acrobat Pron ohje esteettömien PDF-tiedostojen luomiseen ja esteettömyyden tarkistamiseen.
Texthelp Read & Write
Englanninkielinen, toimii monien tietokantojen kanssa. Tietoa Texthelp-ohjelmasta.
Claro software
Windows-ja Mac-tietokoneisiin, Chromebookille, tableteilla ja älypuhelimille. Tekstistä puheeksi, skannaus, PDF-lukija. Tietoa eri Claro-ohjelmista.