Siirry sisältöön Siirry kirjautumiseen Siirry sivukarttaan

Hakuohjeet

Sisällys

Hakuvaihtoehdot

Löydät Celian kirjat Celianetin etusivun kategorioista. Kirjoja voi hakea myös suoraan Celianetistä kirjan nimellä, hakusanalla tai ISBN-numerolla. Voit käyttää hakuun perushakua tai tarkennettua hakua.

Jos olet Celian asiakas, sinun kannattaa kirjautua ennen kirjojen hakua ja lainaamista. Kun olet kirjautunut, näet, onko kirja jo lainattavissa tai vasta tuotannossa. Saat näkyviin ne aineistolajit, joita voit lainata.

Celianetissä on käytössä sumea haku. Jos kirjoittaessasi teet näppäilyvirheen, Celianet ehdottaa lähimpiä saatavilla olevia vaihtoehtoja.

Voit myös tarkentaa hakutulosta Rajaa hakutuloksia -painikkeella esimerkiksi perushaun tai kategoriahaun jälkeen. Voit rajata hakutulosta aineistolajin, julkaisukielen tai julkaisuvuoden mukaan. Esimerkiksi lasten DaisyTrio-kirjat saat helposti esille valitsemalla ensin Celianetin Kategorioista Lapset ja sen jälkeen jonkin kahdeksasta erilaisesta alakategoriasta, jos haluat rajata kirjojen aihepiiriä. Rajaa saamaasi hakutulosta edelleen valitsemalla aineistolajiksi DaisyTrio.

Jos haluat katsoa, mitä kirjoja Celianetissa on tarjolla, sinun ei tarvitse kirjautua Celianettiin.

Ohje perushakuun

 • Kirjoita Hakusanat-kenttään yksi tai useampi hakusana peräkkäin välilyönnillä erotettuna, esimerkiksi remes ilkka tai ilkka remes. Isoilla ja pienillä kirjaimilla ei ole eroa. Hakusana voi olla myös kirjanumero.
 • Hakusana voi olla mikä tahansa sana, esimerkiksi kirjailijan tai kirjan nimi, kuvauksessa oleva sana tai kirjan aihe. Hakusana voi olla myös esimerkiksi haluttu kirjamuoto kuten daisytrio tai pistekirja.
 • Jos kirjoitat vain sanan alun tai lopun, lisää katkaisukohtaan tähti*. Yhdessä sanassa voi olla vain yksi tähti.
 • Oletusvalintana on näkymään valitsemasi kieli. Jos haet kirjoja muilla kielillä, valitse ensin hakusana, esim. vieraskielisen kirjan nimi, ja sitten kohdasta Rajaa hakua valitse haluamasi kieli.
 • Saat tuloslistalle kirjat, joiden tiedoissa hakusana tai -sanat esiintyvät.

Esimerkki:
Hakusana: remes ilkka

Saat haun tuloksena listalle kaikki kirjat, joiden tiedoissa esiintyvät sanat ilkka ja remes. Käytännössä saat siis listalle kaikki Ilkka Remeksen kirjoittamat kirjat sekä mahdollisesti esimerkiksi kirjoja, joiden tiedoissa tai kuvailuissa mainittaisiin Ilkka Remes. Ei ole väliä, kirjoitatko hakukenttään ensin etu- vai sukunimen.

Esimerkki:
Hakusana: jansson ei tove

Saat haun tuloksena listalle kaikki kirjat, joiden tiedoissa esiintyy jansson, mutta jossa ei ole tove-sanaa. Ei-sanalla rajaat hakutuloksesta yhden sanan pois.

Esimerkki:
Hakusana: liikunta tai juoks*

Saat haun tuloksena listalle kaikki kirjat, joiden tiedoissa esiintyy sana liikunta tai sana, jonka alku on juoks*.

Esimerkki: 
Hakusana: kissa

Jos et lisää tähteä katkaisukohtaan, saat hakutuloksena kirjat, joissa esiintyy sana kissa, mutta ei sanan taivutusmuotoja eikä yhdyssanoja.

Esimerkki: 
Hakusana: kissa*

Saat haun tuloksena kaikki kirjat, joiden nimessä, kuvailussa tai asiasanoissa esiintyy sanat: kissa, kissan, kissat, kissankello jne.

Esimerkki:
Hakusana: *kuva

Saat haun tuloksena kaikki kirjat, joiden nimessä, kuvailussa tai asiasanoissa esiintyy sana, jonka loppuosa on kuva, esim. maailmankuva, valokuva.

Esimerkki:
Hakusana: sota historia

Saat haun tuloksena kaikki kirjat, joiden nimessä, kuvailussa tai asiasanoissa esiintyvät molemmat sanat sota ja historia.

Esimerkki:
Hakusana: lastenkirjallisuus

Saat haun tuloksena kaikki kirjat, joiden asiasanoissa esiintyy lastenkirjallisuus. Voit hakea myös esim. hakusanoilla nuortenkirjallisuus, nuorten aikuisten kirjat, selkokirjat, hevoskirjat, tieteiskirjallisuus tai fantasiakirjallisuus.

Genrehaku

Celian kirjojen tietoihin on lisätty genrelyhenteitä, jotka kertovat teoksen lajityypin. Voit hakea kirjoja niiden genren mukaan kirjoittamalla genrelyhenteen tarkennetun haun Asiasana-kenttään. Alla on lista yleisimmistä genreistä.

dek                     Dekkarit ja salapoliisikirjallisuus

eläm                  Elämäkerrat ja elämäkerralliset romaanit

eräk                   Eräkertomukset, eräkirjallisuus, metsästys, kalastus

hist                     Historiaa käsittelevä kirjallisuus

humo                 Humoristinen kirjallisuus, veijaritarinat

jänn                    Jännityskirjallisuus

kert                    Kertomukset

klas                    Klassikot

koti                    Kotimainen suomenkielinen kaunokirjallisuus

maas                  Maaseuturomaanit

matk                  Matkakertomukset, matkakirjallisuus

rakk                    Rakkausromaanit

sota                   Sotakirjallisuus

usko                   Uskonnollinen kirjallisuus

vilu                     Viihdekirjallisuus

Lasten ja nuorten kirjojen haku

Lasten ja nuorten kirjoja voi hakea esimerkiksi perushaussa kirjailijan tai kirjan nimellä tai hakusanalla. Hakusana voi olla mikä tahansa sana, esimerkiksi kirjailijan tai kirjan nimi, kuvauksessa oleva sana tai kirjan aihe. Jos kirjoitat vain sanan alun tai lopun, lisää katkaisukohtaan tähti *, esim. selko*

Genrehaku

satu: Satukirjat

pien: Pienten lasten kirjat, 4-6–vuotiaat

last: Lasten kirjat, 7-9–vuotiaat

nuor: Nuorten kirjat, 10-14–vuotiaat

naik: Nuorten aikuisten kirjat, 15-18–vuotiaat

Haku julkaisukielen perusteella

Perushaussa voi edetä kahdella tavalla:

 1. Jos haluat nähdä kaikki tietyllä kielellä kirjoitetut äänikirjat, kirjoita ensin hakuun ”äänikirja”. Suorita haku. Valitse Rajaa hakutuloksia. Valitse sitten alasvetovalikosta haluamasi julkaisukieli ja paina sen jälkeen Rajaa. Jos haluat nähdä kaikki eri aineistolajit, kirjoita hakuun piste ”.”. Voit sen jälkeen rajata hakutuloksia.
 2. Jos etsit tiettyä teosta tai genreä tietyllä kielellä, kirjoita hakukenttään ensin esimerkiksi kirjoittajan nimi tai haluamasi asiasana. Suorita haku. Rajaa sitten hakutulosta julkaisukielen mukaan kuten edellä.

Tarkennetussa haussa voit valita ensimmäisestä alasvetovalikosta hakuehdoksi julkaisukielen. Tällöin sinulle aukeaa toinen alasvetovalikko, josta voit valita haluamasi kielen.

Oppikirjojen haku

Celia on tuottanut valikoiman eri kustantajien oppikirjoja äänikirjoiksi. Oppikirjat löytyvät Celianetistä ja Pratsam Reader -sovelluksesta.

 • Löydät oppikirjat Celianetin etusivun opiskelu-hakukategoriasta kouluasteittain jaoteltuna.
 • Peruskoulun, lukion ja ammatillisen osion kirjat on lisäksi jaoteltu alakategorioihin oppiaineittain.
 • Jos etsit tiettyä kirjaa, kannattaa hakea ISBN-numerolla, jolla löydät helposti oikean version.
 • ISBN-numerolla haku toimii sekä väliviivoilla että pelkkänä numerosarjana.

Hae hakusanoilla

Oppikirjoja voi hakea perushaussa myös laittamalla hakukenttään useita hakutermejä peräkkäin:

 • kouluaste aineistolaji (esim. peruskoulu äänikirja tai lukio luetus)
 • kouluaste oppiaine (esim. lukio biologia)
 • kouluaste aineistolaji oppiaine (esim. peruskoulu daisytrio historia tai peruskoulu pistekirja biologia)

Katso video oppikirjojen etsimisestä ja lainaamisesta Pratsam Reader -sovelluksella: