Pratsam Reader -sovellus iPadilla ja iPhonella

Pratsam Reader -sovellus on ilmainen, Celian äänikirjapalvelun käyttäjille tarkoitettu kuunteluohjelma.

Sisällysluettelo

A. Pratsam Reader -sovelluksen asentaminen iPadille tai iPhonelle
B. Tunnukset kuuntelusovelluksen käyttöön
B.1 Uloskirjautuminen Pratsam Reader -sovelluksesta
C. Kirjojen lainaaminen
C.1 Kirjojen palautus
D. Kirjojen kuuntelu
D.1 Kirjan kuuntelu suoratoistona
D.2 Kirjojen lataaminen offline-kuunteluun
D.4 Uniajastin/Lepotilan ajastin

A. Pratsam Reader -sovelluksen asentaminen iPadille tai iPhonelle

1. Avaa App Store ja etsi sovellus Pratsam Reader -hakusanalla.
2. Asenna sovellus Asenna-painikkeesta.
3. Sovelluksen lataaminen ja asennus vie nettiyhteyden nopeudesta riippuen muutaman minuutin.
4. Kun sovellus on asennettu onnistuneesti, voit avata sen Avaa-painikkeella App Storessa.

B. Tunnukset kuuntelusovelluksen käyttöön

Tarvitset ohjelman käyttöön Pratsam Reader -tunnukset. Saat tunnukset omasta kirjastostasi tai koulustasi.

Jos olet unohtanut sovelluksen salasanasi, voit tilata sen sähköpostiisi Celianetin
kirjautumissivun Unohditko salasanan? -linkistä.

Huom! Valitse kirjautumissivulla aktiiviseksi Celia ja kirjaudu sisään käyttäjätunnuksellasi ja Pratsam Reader -salasanalla.

B.1 Uloskirjautuminen Pratsam Reader -sovelluksesta

1. Näpäytä sovelluksen oikeassa yläreunassa olevaa kolme pistettä -painiketta.
  2. Valitse Kirjaudu ulos.
  3. Ohjelma kysyy, oletko varma, että haluat kirjautua ulos. Vastaa kyllä.
  4. Seuraavalla käyttökerralla sinun täytyy taas syöttää käyttäjätunnus ja salasana, kun haluat kirjautua sisään sovellukseen.

Tämä toiminto on hyödyllinen etenkin, jos useampi henkilö käyttää sovellusta samalla mobiililaitteella, mutta omilla tunnuksillaan.

C. Kirjojen lainaaminen

Kirjojen lainaaminen mobiilisovelluksessa

Näkymä sovelluksen kirjahyllystä

1. Valitse kirjahyllynäkymässä suurennuslasi. Jos käytät VoiceOveria, valitse ”Hae”-painike.
  2. Kirjoita avautuvaan hakukenttään kirjan nimi, tekijä tai asiasana ja valitse näppäimistöltä ”Etsi”.
  3. Valitse tuloslistasta haluamasi kirja.
  4. Lainaa kirja valitsemalla ”Lainaa kirja” ja sen jälkeen ”Ok”.
  5. Kirjan siirtyminen kirjahyllyyn voi kestää hetken kirjan koosta riippuen.

Mobiilisovelluksen haku toimii samalla tavalla kuin Celianetin perushaku. Sovelluksessa ei toistaiseksi ole tarkkaa hakua eikä kirjojen selostuksia.

Kirjojen lainaaminen mobiilisovellukseen Celianet-verkkopalvelussa

1. Mene internetissä osoitteeseen www.celianet.fi. Tämän voit tehdä millä tahansa laitteella, jolla pääset internetiin.
  2. Kirjaudu Celianetiin tunnuksilla, jotka olet saanut sähköpostiisi.
  3. Hae kirja esimerkiksi Perushaun kautta.
  4. Kun olet löytänyt kirjan, valitse ”Lainaa” ja sen jälkeen ”Kuuntelu sovelluksessa”.
  5. Avaa mobiililaitteeltasi Pratsam Reader -kuunteluohjelma ja päivitä Celia-välilehti.
  6. Kirjan valmistuminen kuuntelua varten voi kestää hetken kirjan koosta riippuen.

C.1. Kirjojen palautus

Celian verkkolainoissa on 28 päivän laina-aika, jonka jälkeen kirjat palautuvat automaattisesti. Voit halutessasi jatkaa laina-aikaa Celianetissa ennen kuin kirjat palautuvat tai lainata kirjan uudelleen palautumisen jälkeen.

Lainan palauttaminen Pratsam Readerissa
Avaa kirjan oikealla puolella oleva valikko ja valitse ”Palauta”. Tämä palauttaa lainan ja poistaa kirjan Pratsam Readerista.

Lainan palauttaminen ei kuitenkaan poista offline-tilaan ladattua tiedostoa laitteen muistista. Lataukset poistuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä.  Siksi lataus kannattaakin poistaa ennen lainan palauttamista ”Poista ladattu kirja”-toiminnolla.

Jos palautat kirjan Pratsam Readerissa, laina näkyy silti yhä Celianetissä. Se poistuu sieltä automaattisesti laina-ajan päätyttyä tai sen voi itse palauttaa.

D. Kirjojen kuuntelu

Kirjan voi kuunnella kahdella tavalla, joko suoratoistona tai ilman verkkoyhteyttä offline-kuunteluna.

D.1 Kirjan kuuntelu suoratoistona

Celianetissä lainaamasi kirjat ovat automaattisesti kuunneltavissa suoratoistona mobiilisovelluksessa.  Suoratoisto vaatii toimivan verkkoyhteyden.

1. Avaa laitteeltasi kuunteluohjelma Pratsam Reader -kuvakkeesta.
  2. Ensimmäisellä kirjautumiskerralla anna Pratsam Reader -tunnuksesi.
  3. Lainaamasi kirjat löytyvät ohjelmasta Celia-välilehden alta.
  4. Kirjaa pääset kuuntelemaan valitsemalla sen listalta kirjan nimen kohdalta.
  5. Kun lopetat kirjan kuuntelun, palaa kirjahyllyyn yksittäisen kirjan näkymästä.

D.2 Kirjojen siirto offline-kuunteluun

Voit siirtää kirjat offline-kuunteluun laitteen muistiin, jolloin ne ovat kuunneltavissa myös tilanteissa, joissa käytettävissä ei ole toimivaa nettiyhteyttä. Laitteessa on oltava vapaana riittävä määrä sisäistä muistia, suosituksen mukaan vähintään 6 Gb. Vapaan tilan määrän voit tarkistaa laitteen asetuksista.

1. Avaa Pratsam Reader -sovellus ja sieltä Celia-välilehti.
  2. Mene sen kirjan kirjan kohdalle, jonka haluat ladata offline-tilaan.
  3. Paina kirjan kohdalla olevaa painiketta, jossa on kolme viivaa. Valitse Lataa.
  4. Avautuu ponnahdusikkuna, joka kertoo ladatun tiedoston koon. Ohjelma kysyy, haluatko ladata kirjan. Valitse OK.
  5. Näet latauksen edistymisen kirjan kohdalla olevasta palkista.
  6. Ladattua kirjaa pääset kuuntelemaan valitsemalla sen listalta kirjan nimen kohdalta.

Voit poistaa offline-latauksen painamalla kirjan kohdalla olevaa painiketta, jossa on kolme viivaa ja valitsemalla Poista ladattu kopio valitusta kirjasta. Tällöin laitteeltasi vapautuu muistia muuhun käyttöön. Kirja säilyy sovelluksessa ja voit kuunnella sitä suoratoistona tai ladata halutessasi myöhemmin uudelleen offline-tilaan.

• Katso myös video-ohje kirjan lataamisesta offline-tilaan:

Kirjojen lataaminen offline-kuunteluun – ohje VoiceOverin käyttäjälle

1. Avaa Pratsam Reader ja sieltä Celian kirjahylly.
  2. Rullaa näyttöä eteenpäin (jos käytössäsi on rotaattori) tai selaa sormella eteenpäin .Tiedät olevasi kirjalistalla, kun VoiceOver kertoo sinulle kirjan tietoja, esimerkiksi Kirjan nimen (”Koti”), Kirjailijan (”Morrison, Toni”) sekä yhteyteen liittyviä tietoja (”Online-painos”) ja kirjan tyyppiin liittyviä tietoja (”sisältää ääntä”). Selaa kirjoja eteenpäin niin että olet sen kirjan kohdalla jonka haluat ladata.
  3. Kun kuulet haluamasi kirjan tiedot, napauta kirjaa valitaksesi sen kirjalistalta lataamista varten.
  4. Tämän jälkeen napauta painiketta, jonka kohdalla VoiceOver kertoo ”Kaksoisnapauta/Lisää vaihtoehtoja”.
  5. Kaksoisnapauta painiketta.
  6. VoiceOver kertoo valintataulu ja kirjan nimen ja sitten vaihtoehdot: Lataa ja Palauta kirja. Kaksoisnapauta valintalistalta Lataa.
  7. Seuraavaksi avautuu ponnahdusikkuna. VoiceOver kertoo kirjan nimen.
  8. Ladataksesi kirjan laitteen muistiin valitse OK-painike kaksoisnapauttamalla.
  9. Kirja latautuu taustalla kirjan muistiin. Lataus kestää muutamia minuutteja yleisimmillä nopeuksilla.
  10. Kun kirja on muutaman minuutin kuluttua ladattu valmiiksi, VoiceOver kertoo kirjan olevan ”Online-painoksen” sijasta ”Offline-painos”. Tällöin sen kuuntelu ei vaadi aktiivista nettiyhteyttä.

D.4 Uniajastin/Lepotilan ajastin

Pratsam Reader -sovelluksessa on uniajastin, jota kutsutaan myös lepotilan ajastimeksi.

iPhone/iPad-versiossa löytyy Kirjanäkymä → Ratas-kuvake oikeassa yläkulmassa → Yleinen – välilehti → Säädä uniajastin.