Kuuntelu selaimessa

• Kuuntelu Celianetissä on helppo tapa kuunnella Celian äänikirjoja suoraan verkon kautta.
  • Tarvitset vain verkkopalvelun eli Celianetin käyttäjätunnukset. Lisäksi sinun tulee olla äänikirjojen verkkokäyttäjä.
  • Voit kuunnella tietokoneella. Toimii esimerkiksi Windows- ja Mac-tietokoneissa kaikilla yleisimmillä selaimilla.
  • Voit kuunnella myös tableteilla ja älypuhelimilla.
  • Celianet-kuuntelu on suoratoistoa, eli laitteen täytyy olla yhteydessä internetiin kuuntelun ajan.
  • Palvelusta on saatavana myös ruotsinkielinen versio – ota yhteyttä asiakaspalveluumme, jos tarvitset sen käyttöösi.

Tulosta ohje (pdf) Celianet-kuuntelun käyttö

Näin käytät Celianet-kuuntelua

Kirjan lainaaminen ja kuuntelun aloittaminen

Celianet-kuuntelu avataan aina suoraan Celianetissä. Et tarvitse erillisiä ohjelmia kuuntelua varten, ainoastaan laitteen, jolla pääset internetiin, sekä Celianet-tunnukset.

1. Kirjaudu Celianetiin ja etsi kirja, jonka haluat kuunnella selaimella.
  2. Kun olet löytänyt kirjan, valitse ”Lainaa” ja sen jälkeen ”Kuuntelu Celianetissä”.
  3. Siirryt automaattisesti Omat lainat -sivulle. Kirjaa valmistellaan kuunneltavaksi. Valmistelun aikana järjestelmä hakee kirjan Celian digitaalisesta arkistosta ja siirtää sen kuunneltavaksi. Tänä aikana kirjan nimen alla lukee teksti ”Odota hetkinen, kirjaa valmistellaan Celianetissä kuunneltavaksi”.
  4. Päivitä sivua, kunnes kirjan kohdalle ilmestyy Kuuntele-painike. Voit joutua päivittämään sivua useamman kerran tätä odottaessa. Klikkaa Kuuntele-painiketta. Kuuntelunäkymä avautuu hetken kuluttua omalle sivulleen. Nyt voit aloittaa kuuntelun. Voit halutessasi sulkea Celianetin.

Kirjan palauttaminen ja laina-ajan jatkaminen

Celian verkkolainoissa on 28 päivän laina-aika, jonka jälkeen kirjat palautuvat automaattisesti. Voit halutessasi jatkaa laina-aikaa ennen kuin kirjat palautuvat tai lainata kirjan uudelleen palautumisen jälkeen.

Lainan palauttaminen
Valitse Celianetin yläreunan navigaatiovalikosta linkki ”Omat lainat”. Omat lainat -sivulla kirjan oikealta puolelta valitse ”Poista laina”.

Jos palautat kirjan, joka on lainattu Pratsam Readeriin, kirja poistuu samalla myös sieltä.

Laina-ajan jatkaminen
Valitse Celianetin yläreunan navigaatiovalikosta linkki ”Omat lainat”. Omat lainat -sivulla kirjan oikealta puolelta valitse ”Jatka laina-aikaa”. Tämä siirtää eräpäivän 28 päivän päähän lainan jatkamishetkestä.

Ohjeita Celianet-kuunteluun

Avautuneen sivun alareunassa on toimintopalkki hiiren käyttäjiä varten. Aloita kuuntelu painamalla Toisto/tauko-painiketta. Samasta painikkeesta voit pysäyttää kuuntelun. Painikkeen molemmin puolin on nuolinäppäimet, joilla voi siirtyä tekstissä 10 sekunnin verran yhdellä painalluksella eteen- tai taaksepäin. Valikko-painikkeella saat lisää toimintoja.

Toiminnot näppäimistöä käytettäessä

Näppäimistöä käytettäessä toiminnot ovat Alt-näppäimen ja numeron yhdistelminä:
Alt+2 aloita tai keskeytä kuuntelu
Alt+1 siirry 10 sekuntia taaksepäin
Alt+3 siirry 10 sekuntia eteenpäin
Alt+4 avaa tai sulje valikko
Alt+5 avaa asetukset
Alt+6 avaa Tietoja tästä julkaisusta
Alt+7 avaa sisällysluettelo
Alt+8 avaa kirjanmerkit
Alt+9 lisää uusi kirjanmerkki

Valikon käyttö

Kun avaat valikkonäkymän, voit valita asetukset, tietoa kirjasta, sisällysluettelon tai kirjanmerkit.
Takaisin kirjanäkymään pääset Sulje valikko -painikkeella.
Valikosta saat ensimmäiseksi näkyviin sen toiminnon, jota olet viimeksi käyttänyt.

• Sisällysluettelon avulla voit siirtyä kirjassa haluamaasi lukuun. Sivutietojen avulla voit siirtyä kirjan tietylle sivulle. Kaikissa kirjoissa sivutietoja ei ole merkitty. Lukeminen jatkuu automaattisesti siitä kohdasta, jonka valitsit.
  • Ohjelma muistaa, mihin kohtaa kirjaa edellisellä kerralla jäit.
  • Voit myös asettaa kirjanmerkkejä ja siirtyä kirjanmerkeillä merkitsemiisi kohtiin.
  • Kirjan tiedoista saat perustiedot.
  • Asetuksista voit säätää äänen voimakkuutta. Jos otat pois automaattisen vierityksen, voit päästä vierittämään lukunäkymää tai tekstiä sisältävien kirjojen tekstiä muualle kuin siihen kohtaan, mitä olet kuuntelemassa.
  • Celianet-kuuntelussa ei voi säätää äänen lukunopeutta. Pratsam Reader -sovelluksessa on mahdollista nopeuttaa tai hidastaa lukunopeutta.

Lopeta kuuntelu sulkemalla selaimen sivu.