Siirry sisältöön Siirry kirjautumiseen Siirry sivukarttaan

Minun Ukrainani

Minun Ukrainani

Talvisodan henki koetaan nyt Ukrainassa.

Yleisradion Ukrainan-toimittajan raportti kansasta, joka taistelee yhtenä rintamana olemassaolonsa ja itsenäisyytensä puolesta. Venäjä on aiheuttanut mittaamatonta tuhoa, mutta Ukrainalaisten toivoa ja tahtoa se ei ole pystynyt murskaamaan.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan järkytti Yleisradion toimittaja Maxim Fedorovia, jonka äiti on ukrainalainen ja isä venäläinen. Toukokuussa 2022 Fedoroville tarjoutui mahdollisuus lähteä Kiovaan Ylen pysyväksi toimittajaksi. Siitä lähtien hän on seurannut ukrainalaisten sota-ajan elämää lähietäisyydeltä. Ja nähnyt ukrainalaisten pelottomuuden ja lannistumattomuuden.

Sodan myötä jokaiselle ukrainalaiselle on syntynyt omanlaisensa tarina. Osa niistä on koottu näiden kansien väliin. Fedorov kertoo myös siitä, minkälaista on elää ja tehdä töitä sota-ajan Ukrainassa. Ukrainassa vietetty aika oli hänelle myös matka sisimpään, omien juurien etsimistä tilanteessa, jolloin keskenään kamppailee kaksi maata, jotka edustavat kahta identiteetin osaa.

Sota tekee kaikesta mustavalkoista, mutta Fedorov yrittää etsiä kokonaiskuvasta harmaan sävyjä. Hän kertoo esimerkiksi moskovalaisesta asianajajasta, joka muutti Kiovaan, oppi ukrainan kielen ja puolusti Ukrainan entistä presidenttiä oikeudessa. Venäjän hyökkäyksen jälkeen hän ilmoittautui alueellisen puolustuksen riveihin suojelemaan Ukrainaa kotimaaltaan. Tai nuoresta valkovenäläisestä miehestä, joka päätti salaa sukulaisiltaan lähteä Ukrainan armeijaan taistelemaan Ukrainan vapaudesta.

Jos Suomea sanotaan usein kokoaan suuremmaksi maaksi, Ukraina oli ennen sotaa selvästi kokoaan pienempi maa. Nyt tämä on muuttunut. Ukrainalaiset ovat näyttäneet koko maailmalle, kuinka vapaus pystyy voittamaan autoritarismin, kuinka rakkaus voittaa välinpitämättömyyden ja huumori voittaa valheen.

Maxim Fedorov on toimittaja, joka tuli töihin Ylelle

Kirjaudu sisään

Kirjan tiedot

Tekijä Fedorov, Maxim, kirjoittaja.
Lukija Vauhkonen Panu
Muut tekijät

Minerva Kustannus, kustantaja,

Julkaisukieli fin
Kesto 7 h 4 min
Saavutettavuustiedot kuuloon perustuva, Vaatii kuunteluohjelman, Vaatii kuuntelulaitteen, Navigointi sisällysluettelon avulla
Julkaisutiedot Helsinki Celia 2024 (Helsinki Näkövammaisten liitto 2024)
Ulkoasu äänikirja Daisy 2.02 (7 h 4 min)
Alkuteoksen tiedot Helsinki, Minerva Kustannus [2023]. 239 s. 978-952-375-956-5.
Asiasanat henkilöhistoria historia kansallinen identiteetti kansallisuus kansanluonne kielellinen identiteetti kielikysymys kokemukset pakolaisuus sodat toimittajat (media) tulevaisuus Ukraina Ukrainan kriisi 2014- Venäjä Venäjän hyökkäys Ukrainaan 2022 yhteiskuntakuvaus