Siirry sisältöön Siirry kirjautumiseen Siirry sivukarttaan

En gastronoms blodiga händer : roman

En gastronoms blodiga händer : roman

Sommaren 1788 får Johan Udde anställning som kajutvakt ombord på det nybyggda handelsfartyget Carl-Axel. Jungfrufärden går från Kristinestad till Porto, men under en storm förliser fartyget i Engelska kanalen. Som den enda överlevande spolas han illa däran upp på en strand i Bretagne. En fiskarfamilj tar hand om honom; vårdar hans blessyrer, lär honom språket och väcker hans intresse för regionens mattraditioner. Han utvecklar ett gott handlag för matlagning och lämnar fiskarbyn för Paris, där han får anställning som kocklärling hos en förmögen affärsman, monsieur Mouldier. Bland parisarna pyr missnöjet över brödpriserna och adelns privilegier, ett missnöje som mynnar ut i revolution. Till Mouldiers förtret sällar sig Johan till de revolutionära och är med om att storma Bastiljen. Mouldier kommer på andra tankar och tilldelar honom ett uppdrag som dubbelspion, ett riskfyllt värv som för honom till arbetarkvarteren, men också in i de finaste salongerna. Berndt Berglund född 1965 i Kristinestad och bosatt i Jakobstad.Han är utbildad kock, filmare och är numera författare på heltid.

Kirjaudu sisään

Kirjan tiedot

Tekijä Berglund, Berndt, författare.
Lukija Groundstroem Niklas
Julkaisukieli swe
Kesto 20 h 57 min
Julkaisutiedot Helsingfors Celia 2023 (Helsingfors Silencio 2023)
Ulkoasu talbok Daisy 2.02 (20 h 57 min)
Alkuteoksen tiedot Vasa Scriptum 2022. 378 s. 978-952-7523-00-1.
Asiasanat finlandssvensk litteratur finlandssvenska Frankrike hem hist historiska romaner kockar (yrken) matlagning Paris revolutioner romaner skeppsbrott skönlitteratur spionage spioner Österbotten överlevnad
Tietoa sivustolla käytetyistä evästeistä
Saavutettavuuskirjasto Celian C-tunnus lehtivihreänä.

Evästeet (cookies) ovat pieniä tiedostoja, jotka sivusto lähettää käyttäjän tietokoneelle sivustoa selattaessa. Celian hallinnassa olevat verkkosivut käyttävät evästeitä. Lue lisää tietosuojasta Celiassa ja Celian käyttämistä evästeistä.

Välttämättömät evästeet

Hyödynnämme evästeitä palveluiden perustoiminnallisuuksien toteuttamiseksi. Tällaisia toiminnallisuuksia ovat esim. sisäänkirjautuminen ja käyttäjäkohtaisten asetusten muistaminen. Käyttäjää ei voida tunnistaa pelkkien evästeiden avulla.

Kolmannen osapuolen evästeet

Matomo Analytics -ohjelman avulla suoritamme yleisömittauksen sivustolla. Evästeiden avulla muodostetaan raportti verkkosivun käytöstä ja kävijämääristä. Raportista ei voi tunnistaa yksittäistä käyttäjää.

Chat-palvelumme käyttää evästeitä istunnon tunnistamiseen. Evästeet ja päätelaitetiedot mahdollistavat käyttäjän yksilöimisen palvelua varten.

Sivustolla olevat videot ovat YouTube-upotuksia. Kun avaat videon, hyväksyt YouTuben käyttöehdot (youtube.com).