Gå till innehåll Hoppa till inloggning Hoppa till sidkarta

Kom och fira Östersjödagen!

Östersjöns havsvik vid solnedgången. Östersjödagens logo i det nedre hörnet.

Den traditionella Östersjödagen firas torsdagen den 31 augusti. Temadagen uppmuntrar människor att göra goda gärningar för att skydda Östersjön. Tillgänglighetsbiblioteket Celia är med och firar den värdefulla Östersjön. Vi erbjuder våra kunder maritima läsupplevelser och fascinerande äventyr i havslandskap.

Här är några lästips som passar för Östersjödagen:

Finskspråkigt boktips:

 • Med fiskebåt på Östersjön / Ahonen, Jukka &; Sundell, Janne. 381766
  Med fiskebåt på Östersjön berättar om en näring som genomgår stora förändringar. Hurdan är fiskarens näringsverksamhet och hurdan fisk vandrar i Östersjön?
 • Kommendör Hornblower: roman / Forester, C.S. 378387
  Boken som hör till romanserien Hornblower, vimlar av traditionella havsäventyr och följer kommendörens förehavanden i Östersjön och Finska viken under Napoleons expedition till Ryssland.
 • Meri ja Tove: elämää saaristossa ⁄ Latva, Otto. 382814
  Med havet som bakgrund i Tove Janssons liv utforskar boken havet samt havets och skärgårdens kulturhistoria på 1900-talet.
 • Harmaja luode seitsemän / Paasio, Leena. 380483
  När mamma som är marinbiolog försvinner i en olycka måste Eetu mitt i sorgearbetet klara gymnasiet som just börjat. Men var det verkligen en olycka, och varför verkar mammas undersökningar intressera främlingar?
 • Tornado / Remes, Ilkka. 380380
  Östersjön står inför krig när en världskris utan like hotar. Republikens president har också försvunnit. I Ilkka Remes thriller saknas inte snabba vändningar!

Vi publicerar också boktips i Facebookgruppen Kirjoja kaikille (Böcker för alla), på Instagram och i kategorin Överraska mig på Celianets förstasida. Kom med och fira Östersjöns mångfald!

Bild: Heidi Korpelainen

Östersjödagen, som initierades och koordineras av John Nurminens Stiftelse, firas årligen den sista torsdagen i augusti med olika evenemang och jippon. Målet med temadagen är att lyfta fram viktiga frågor kring havet och att inspirera till konkreta åtgärder till förmån för Östersjön. Dagen hyllar havets mångfald och omätbara värde. Vid sidan av firandet är målet att öka kunskaperna om havets natur, kultur och historia. År 2023 firas Östersjödagen den 31 augusti. www.östersjödagen.fi