Gå till innehåll Hoppa till inloggning Hoppa till sidkarta

Amerikaminnen : återvandrare och invandrare berättar

Amerikaminnen : återvandrare och invandrare berättar

Amerikaminnen återger berättelser från trettio Amerikafarare som sökte lyckan i landet i väster i början av 1900-talet. År 1916 började äventyret för många unga män med en flyktresa undan värnplikt till Sverige och därifrån vidare över Atlanten. Efter begränsningar i invandringen var det på 1920-talet många som flydde över gränsen från Kanada till USA. Livet i Amerika präglades av hårt arbete inom stålindustrin, i gruvor och skogar samt i tunnelbane- och brobyggen i New York. Unga kvinnor lärde sig landets språk och livsstil som hembiträden i amerikanska familjer.Utvandringen avbröts av den stora depressionen, som på 1930-talet fick många att återvända till Finland. Lättast var det för dem som hade något att falla tillbaka på i hemlandet. De som blev kvar i Amerika för gott hjälptes åt för att klara sig igenom de ekonomiskt svåra åren. Boken bygger på intervjuer med både återvandrare till Finland och invandrare i USA och Kanada. Gemensamt för dem alla är att de kommer från den sydligaste delen av svenskbygderna i Österbotten.

Logga in

Information om boken

Författare Ivars, Ann-Marie, författare, intervjuare.
Inläsare Pyk Inga
Språk swe
Speltid 16 h 26 min
Utgivningsuppgifter Malmö MTM 2021 (Malmö MTM 2023)
Fysisk beskrivning DaisyTrio 2.02 (16 h 26 min)
Serie SLS Varia, nr 5
Originalverk Helsingfors, Svenska litteratursällskapet i Finland ; Stockholm, Appell förlag 2020. 324 s. 978-951-583-507-9.
Ämnesord amerikafinländare amerikansuomalaiset anpassning biog erfarenheter Etelä-Pohjanmaa Finland finlandssvenskar Förenta staterna haastattelut henkilöhistoria historia intervjuer kokemukset maastamuutto memoarer migranter migration (människor) muistelmat paluumuuttajat personhistoria Pohjois-Amerikka siirtolaiset siirtolaisuus sopeutuminen suomenruotsalaiset Suomi Södra Österbotten utvandring återflyttare