Skip to main content Skip to login Skip to sitemap

Rukiin viljava historia

Rukiin viljava historia

Suomi pyöri ennen rukiin varassa. Tärkeitä olivat leivän, mämmin, karjalanpiirakoiden ja kalakukkojen lisäksi myös oljet, jotka ovat rukiilla erityisen pitkät. Köyhempi kansa luotti peltojen kaskeamiseen, joka antoi lupauksen omavaraisuudesta. Riihi – suomalainen keksintö – takasi viljalle paremman säilyvyyden ja teki siitä vientituotteen. Kansallisviljamme ruis on kuitenkin oikeastaan keskiaasialainen rikkaruoho. Sieltä se kulkeutui kauas pohjoiseen, missä ei edes vehnä kasvanut. Niinpä ruista alettiin syödä. Rukiin historia kertoo paljosta muustakin: kulttuureista, taloudesta sekä kasvin alkuperää jäljittäneen botanisti Vavilovin kaltaisista erikoisista hahmoista. Rukiin viljava historia on vetävä, tarinallinen tietoteos. Annika Luther kirjoittaa kiinnostavasti ja ymmärrettävästi viljelyskasvien jalostuksesta, nälkävuosista, ruiskukasta oikeistopuolueen symbolina sekä suuresta geenipankista, jossa ruista säilytetään tuleville sukupolville. Annika Luther on koulutukseltaan biologi ja työskentelee biologian, maantieteen ja ihmisen ekologian lehtorina Töölön lukiossa. Kirjailijana häneltä on julkaistu aiemmin kolme romaania ja kuusi nuortenromaania. Kuvitus Herta Donner.Alkuteos Rågen : en spretig historia.

Log in

Book info

Author Luther, Annika, kirjoittaja.
Reader Nuutila Miia
Contributors

Koski, Kari kääntäjä,

Language fin
Original Rågen
Duration 9 h 32 min
Publication info Helsinki Kustantamo S&S 2022 (Helsinki Silencio 2022)
Physical description äänikirja Daisy 2.02 (9 h 32 min)
Notifications Yhteistuotanto kustantajan kanssa.
Original publication info Helsinki, Kustantamo S&S [2022]. 288 s. 978-951-52-5570-9.
Keywords heinäkasvit hist historia kansanperinne kasvinjalostus katovuodet koti kulttuurihistoria luon maas ravinto ruis ruoka Suomi viljakasvit viljely
Information about cookies used on this website
Saavutettavuuskirjasto Celian C-tunnus lehtivihreänä.

Cookies are small files that a web page sends to the user’s browser. Celia’s websites along with Celianet use cookies. Read more about privacy and cookies in Celia.

Necessary cookies

We use cookies to enable basic functionalities of our websites. These include e.g. logging in and saving personalised settings. Singular users cannot be identified by cookies.

3rd Party Cookies

We use Matomo Analytics to measure activity in different parts of the website. Cookies are employed in composing reports on how and how much our websites are used. Single users cannot be identified from these reports.

Our customer service chat uses cookies to identify sessions. Cookies together with device information are used by the chat software to identify one user from the next in order to enable functionality and service.

The videos on the site are embedded from YouTube. By opening the video, you accept YouTube's Terms of Use (youtube.com).