Usein kysyttyä Pratsam Reader -sovelluksesta

Yleistä Pratsam Reader -sovelluksesta ja sovelluksen hankinta

Äänikirjojen kuuntelu Pratsam Reader -sovelluksella

YLEISTÄ PRATSAM READER -SOVELLUKSESTA & SOVELLUKSEN HANKINTA

Mikä on Pratsam Reader -sovellus?

Pratsam Reader on Celian asiakkailleen ilmaiseksi tarjoama äänikirjojen kuuntelusovellus, joka toimii älypuhelimissa ja tableteissa. Sovellus toimii iOS- ja Android-käyttöjärjestelmän laitteissa. Pratsam Reader -sovellus perustuu belgialaisen ohjelmistoyrityksen Pyximan tekemään sovellukseen, jonka maahantuoja Suomessa on Pratsam-niminen yritys. Vastaava sovellus on käytössä myös Ruotsissa (Legimus) ja Norjassa.

Miksi Celian kirjojen käyttäjän kannattaa ladata Pratsam Reader -sovellus?

Kuuntelusovellus on helppokäyttöinen ja ilmainen tapa kuunnella Celian Daisy-äänikirjoja ajasta ja paikasta riippumatta omalla mobiililaitteella.

Mistä Pratsam Reader -sovelluksen voi saada?

Ohjelman voi ladata maksutta App Storesta ja Google Play -sovelluskaupasta.

Voiko Pratsam Reader -sovelluksen ladata myös Ruotsissa tai muualla ulkomailla?

Ei voi. Pratsam Reader -sovelluksen voi ladata ainoastaan Suomen App Storesta ja Google Play -sovelluskaupasta. Ruotsissa asuvat käyttäjät voivat kuunnella kirjoja Legimus Appilla, joka on vastaava sovellus kuin Pratsam Reader.

Miten saan tunnukset Pratsam Reader -sovelluksen käyttöön?

Saat tunnukset omasta kirjastostasi. Jos olet Celian asiakas, voit pyytää tunnuksia verkkolomakkeella.

Onko Pratsam Reader -salasana sama kuin Celianetiin kirjautumisen salasana?

Ei. Sovelluksen käyttöön tarvitset oman salasanan. Käyttäjätunnus on sama Celianetissä ja Pratsam Readerissa.

Olen unohtanut Pratsam Reader -salasanani. Mitä teen?

Jos olet unohtanut salasanasi, voit tilata sen sähköpostiisi Celianetin etusivulta. Samalla voit tarvittaessa tilata myös Celianetin salasanasi.

Maksaako Pratsam Reader -sovellus tai sen käyttö minulle jotain?

Sovellus on käyttäjälle täysin ilmainen.

Mille laitteille Pratsam Reader -sovelluksen voi ladata?

Sovellus toimii iOS- ja Android-käyttöjärjestelmän laitteissa, käytännössä siis mm. iPhoneissa, iPadeissä ja Samsungin, Doron, Asuksen ja Lenovon tableteissa ja älypuhelimissa.

Voiko Pratsam Readeriin kirjautua usealla laitteella?

Kyllä, voit kirjautua tunnuksillasi Pratsam Readeriin usealla eri laitteella. Voit siis ladata sovelluksen esimerkiksi tablettiin ja kännykkään ja kuunnella kirjoja molemmilla laitteilla.

Millainen käyttöjärjestelmä laitteessa pitää olla?

Android-laitteessa pitää olla vähintään Android 4 ja Apple iOS -laitteissa vähintään iOS7-käyttöjärjestelmä.

Paljonko laitteessa pitää olla muistia?

Laitteessa pitää olla vähintään 6 Gb muistia.

Saako Pratsam Reader -sovellusta Windows-puhelimeen?

Pratsam Reader ei toimi Windows Phone -puhelimissa.

Voiko kirjoja kuunnella myös tietokoneella?

Äänikirjoja voi kuunnella myös tietokoneella joko kuuntelemalla suoraan Celianetin kautta tai lataamalla kirja koneelle ja kuuntelemalla se erillisellä Daisy-kuunteluohjelmalla.

Minulla on laitteessani Voice of Daisy tai muu vastaava maksullinen kuunteluohjelma – voiko sillä kuunnella yhä kirjoja? Voinko ladata laitteelle sen lisäksi Pratsam-sovelluksen?

Voit jatkaa kirjojen kuuntelemista omalla maksullisella ohjelmallasi. Tämän lisäksi voit ladata ja käyttää myös Celian omaa kuunteluohjelmaa.

Saan Celiasta CD-levyjä enkä ole aiemmin ladannut tai kuunnellut kirjoja verkossa. Saanko edelleen levyjä, kun aloitan Pratsam Reader -sovelluksen käytön?

Et voi saada enää CD-levyjä, kun aloitat Pratsam Reader -sovelluksen käytön. Sovelluksen käyttö edellyttää, että lainaat ja lataat tai kuuntelet kirjat verkon kautta, eikä levyjen lainaus ole enää mahdollista. Jos tarvitset edelleen myös CD-levyjä, voit tiedustella mahdollisuutta niiden lainaukseen omasta kirjastostasi.

Mihin voin antaa palautetta Pratsam Reader -sovelluksesta?

Voit antaa palautetta Pratsam Reader -sovelluksesta Celian asiakaspalveluun osoitteeseen palvelut@celia.fi. Kysymyksiä ja palautetta voi mieluusti antaa myös Celian Facebook-sivuilla, jos olet kirjautuneena Facebookiin. Sinne jätettyä palautetta ja kysymyksiä voi lukea myös ilman kirjautumista.

KIRJOJEN KUUNTELU PRATSAM READER -SOVELLUKSELLA

Mistä kirjat tulevat Pratsam Reader -sovellukseen?

Ennen kuuntelua kirjat pitää lainata Pratsam Readerille sovelluksen lainaustoiminnolla tai Celianet-verkkopalvelun kautta. Suoratoistossa kirjat välitetään ohjelmaan verkon kautta. Voit myös ladata tai siirtää tietokoneen avulla kirjoja kuunneltavaksi sovellukseen.

Mitä kaikkia kirjoja Pratsam Reader -sovelluksella voi kuunnella?

Sovelluksella voi kuunnella Daisy-äänikirjoja sekä DaisyTrio-kirjoja, jotka voivat sisältää äänen lisäksi tekstiä ja kuvia. Tämän lisäksi sovellus tukee mp3-kirjoja. Sovelluksella voi kuunnella sekä Celianetistä maksutta lainattavia kirjoja että Oppari-verkkokaupasta ostettuja maksullisia oppikirjoja.

Voiko Celian äänikirjoja kuunnella muillakin sovelluksilla?

Kyllä, Celian äänikirjoja voi kuunnella kaikilla Daisy-kirjojen toistoon tarkoitetuilla sovelluksilla, esimerkiksi Voice of Daisyllä. Myös mp3-tiedostojen kuunteluun tarkoitetut ohjelmat toistavat Celian äänikirjoja, mutta tällöin kaikki kirjan ominaisuudet eivät välttämättä toimi oikein, esimerkiksi sisällysluettelo ei välttämättä näy.

Jäävätkö lainatut kirjat pysyvästi sovellukseen tai laitteelleni?

Eivät jää – edes ladatut kirjat eivät jää laitteen muistiin. Kirjat ovat kuunneltavissa 28 vuorokautta lainaamisen jälkeen. Laina-aikaa voi jatkaa helposti Celianetissä.

Tarvitaanko kuunteluun nettiyhteys?

Nettiyhteys tarvitaan kirjojen kuunteluun, jos kirjoja ei ladata vaan ne kuunnellaan suoratoistona. Nettiyhteyden kautta voit ladata kirjat laitteelle offline-kuuntelua varten, jolloin voit kuunnella niitä ilman nettiyhteyttä.

Vievätkö kirjat tilaa laitteen muistista?

Laitteen muistiin ladatut kirjat vievät tilaa laitteen muistista. Yhden äänikirjan koko vaihtelee 100-500 Mb välillä, joten minivaatimuksena olevaan 6 Gb:n vähimmäismuistimäärään mahtuu n. 12-60 kirjaa. Kuunteluohjelma varoittaa, jos laitteella ei ole tarpeeksi tilaa kirjan lataamista varten. Jos kuuntelet kirjoja ilman lataamista eli suoratoistona, laitteen muistilta ei mene tilaa.

Voiko kirjoja siirtää sovelluksesta johonkin muualle, esim. laitteen soittolistalle tai tietokoneelle?

Ei voi. Pratsam Reader -sovellukseen lainatut kirjat ovat kuunneltavissa vain sovelluksella. Tämä johtuu mm. tekijänoikeuksista.

Mitä toimintoja Pratsam Reader -sovelluksessa on?

Sovelluksella voi kuunnella suoraan verkon kautta äänikirjoja Celian verkkopalvelusta tai ladata kirjat laitteen muistiin, jolloin kirjat voidaan toistaa ilman verkkoyhteyttä. Ladattuja kirjoja ei voi siirtää pois laitteen muistista toisille laitteille. Äänikirjoja voi selata ja niihin voi lisätä kirjanmerkkejä.

Onko Pratsam Reader-sovellus Daisy-kuunteluohjelma?

Pratsam Reader -sovellus on Daisy-kuunteluohjelma. Tämän lisäksi se tukee myös mp3-kirjoja.

Voiko Pratsam Readerissa säätää äänennopeutta/korkeutta / fonttia / taustaväriä jne.?

Pratsam Reader -sovelluksessa voi muuttaa sekä äänennopeutta että lukusovelluksen ulkonäköä, esimerkiksi soittimen taustaväriä ja riviväliä.

Mistä saan apua sovelluksen käyttöön?

Ohjeita kirjallisessa muodossa ja videoina löytyy näiltä sivuilta. Opastusta sovelluksen käyttöön saat myös lähikirjastostasi.

Miten Oppari-verkkokaupasta ostettuja oppikirjoja kuunnellaan Pratsam Reader -ohjelmalla?

Lataa oppikirja sähköpostiin saamastasi linkistä tai Opparin tilaushistoriasta suoraan laitteellesi, jolla aiot kirjoja kuunnella. Avaa kuuntelusovellus. Löydät oppikirjan sovelluksen Omat-tiedostot välilehdeltä. Lisää ohjeita oppikirjojen kuunteluun

Miten sovelluksesta kirjaudutaan ulos?

Ohjelmassa on erillinen valikko, jossa on Kirjaudu ulos -toiminto. Valikko avautuu jos painat näytön oikeassa yläkulmassa olevaa painiketta.

Miten poistan lainatun kirjan ennen eräpäivää suoraan sovelluksesta?

Lainatun kirjan voit poistaa kirjahylly – näkymässä. Kirjan oikealla puolella on painike, jota painamalla avautuu valikko. Valitse Palauta kirja. Voit myös poistaa lainan kokonaan Celianetin kautta Omat lainat – sivulla.

Miten poistan offline-kuunteluun ladatun kirjan?

Ladatun kirjan voit poistaa kirjahylly – näkymässä. Kirjan oikealla puolella on painike, jota painamalla avautuu valikko. Valitse Poista ladattu kopio valitusta kirjasta. Tällä tavoin tehtynä kirja ei poistu lainoistasi ja vapautat laitteesi muistia muuhun käyttöön.